Jučer, 17. rujna, navršeno je punih 30 godina od pogibije osmorice pripadnika II. lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a Livno. Pred Gradskom vijećnicom u Mostaru i  spomenikom podignutim njima u čast, položeni su vijenci i upaljene svijeće kao znak zahvale, poštovanja i sjećanja na vitezove koji tu tragično okončaše svoje živote.

Nakon polaganja vijenaca i svijeća, okupljeni ispred Gradske vijećnice uputili su se u crkvu svete Barbare na Rudniku, gdje se tradicionalno služi sveta misa u spomen na osmoricu poginulih branitelja iz Livna. Svetu misu zadušnicu, s početkom u 13:00 sati, predvodio je fra Luka Marić, a uz domaći vjernički puk, svetoj misi su nazočili i članovi braniteljskih obitelji, prijatelji i suborci te gosp. Darko Čondrić, gradonačelnik grada Livna.

17. rujna 1993. na mostarskom Bulevaru, na prvoj crti bojišnice, svoje živote su položili:

Zdravko Grgić Jozin, rođen 1960. godine

Luka Jozić Brankov, rođen 1974. godine

Zdenko Krešo Marijanov, rođen 1967. godine

Dario Kuprešanin Zvonimirov, rođen 1974. godine

Milan Mikulić Jurin, rođen 1965. godine

Dalibor Perković Jozin, rođen 1963. godine

Stipo Topić Perin, rođen 1971. godine

Tomislav Vidović Jozin, rođen 1974. godine

”Bili su to mladići u najboljim godinama, istinski heroji koji se nisu plašili smrti a bili su vođeni ljubavi prema svome i svojima. Njihova naglo prekinuta mladost, prekinuta radost, planovi, njihovi snovi…sve je to na mostarskom asfaltu nestalo u sekundi. Imena uklesana u kamen svake godine nas podsjećaju na njihovu beskrajnu žrtvu, njih i svih onih u Domovinskom ratu koji su nadasve voljeli svoju Domovinu.” , riječi su organizatora obilježavanja 30. obljetnice.

”NAVIK ON ŽIVI, KI ZGINE POŠTENO”… Bila im vječna hvala i slava!!

U nastavku donosimo fotografije Ante Borasa, te reportažu PROTV o obilježavanju 30. obljetnice stradavanja osmorice pripadnika II. lakojurišne bojne HVO-a Livno, koju možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=w_XHljrtM_M

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/