Sveti Pacifik iz San Severina (Pacifico da San Severino), talijanski svećenik, franjevac i mistik, rođen je 1. ožujka 1653. kao Carlo Antonio Divini u talijanskom gradiću San Severino Marche (provincija Macerata, Marche), trinaesto, najmlađe dijete Antonija Marije Divinija i Mariangele Bruni. Kad je u trećoj godini života ostao bez roditelja, odgajao ga je ujak svećenik, arhiđakon katedrale u San Severinu, strog čovjek, ali široke ruke. Stupio je u prosincu 1670. u franjevački red u obližnjem Foranu i uzeo ime Pacifico. Nakon završenog studija filozofije i teologije zaređen je 4. lipnja 1678. za svećenika. Od 1680. do 1683. djelovao je kao profesor mladih franjevaca, a neko vrijeme i kao gvardijan u San Severinu. Glasoviti propovjednik, šest godina je neumorno širio Radosnu vijest po crkvama pokrajine Marche.

Potom je teško obolio i jedva se kretao zbog rana na nogama. Zatim je oslijepio i oglušio te u takvom stanju proživio gotovo tri desetljeća. Od rujna 1705. boravio je u San Severinu. Svoje patnje podnosio je anđeoskom strpljivošću. Doživljavao je mnoge vizije i ekstaze, a pripisuju mu se mnoga čudesa i proročanstva. Preminuo je na današnji dan, 24. rujna 1721, u rodnom San Severinu. Blaženim ga je proglasio 4. kolovoza 1786. papa Pio VI, a svetim 26. svibnja 1839. papa Grgur IX. Zaštitnik je bolesnika s proširenim venama, a zazivaju ga svi oni koji boluju na nogama. Njegovo ime moglo bi se na hrvatski prevesti kao Miroslav pa danas slave imendan naše Mire i Miroslavi.

Njegov je imenjak blaženi Pacifik Ramati iz Cerana (Pacifico Ramati da Cerano), talijanski franjevac, kojeg Crkva slavi 4. lipnja. Rođen je oko 1424. u Ceranu (provincija Novara, Pijemont). Siroče od ranog djetinjstva, odgojen je u benediktinskom samostanu u Novari. U franjevački red stupio je 1445. u samostanu San Nazario della Costa (Novara). Doktorirao je na pariškoj Sorbonni i smatrali su ga jednim od najučenijih ljudi onog vremena. Zaređen je za svećenika 1452, a djelovao je od 1452. do 1471. kao glasoviti misionar diljem Italije, naročito u Pijemontu i Lombardiji. Osnovao je samostan u Vigevanu (provincija Pavia, Lombardija).

Papa Siksto IV. poslao ga je 1471. kao misionara na Sardiniju. Preminuo je 14. lipnja 1482. u Sassariju (Sardinija). Blaženim ga je 12. svibnja 1746. proglasio papa Benedikt XIV.

Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Uz današnji dan vezane su i svetkovine i spomendani: Gospa od Otkupljenja, Sveti Gerard Sagredo, Sveti Terencijex, Blaženi Anton Martin Slomšek

IMENDANI: Anatolij, Vuk, Pacifik; Antun Martin Slomšek

MISAO IZ EVANĐELJA DANA: ”Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?”, Mt 20, 1-16a

 

/Misija FRAMOST/