Prvi jesenji marijanski blagdan koji Crkva slavi na današnji dan, 24. rujna, posvećen je Gospi od Otkupljenja ili Otkupiteljici robova.

Blagdan Gospe Otkupiteljice robova nastao je iz težnje za obranom ljudske slobode. Slavi se od 1615., a za njega su zaslužni redovnici mercedarijevci, koji su se borili za otkup i oslobođenje onih duša što su ih Saraceni učinili robovima. Papa Inocent XI. proširuje ovaj blagdan na cijelu Španjolsku, a Inocent XII. na cijelu Crkvu 1696. godine. S reformom kalendara 1969. godine taj je blagdan ipak spušten na razinu biskupija, tako da se  posebno u Barceloni i općenito u Španjolskoj slavi, dok je drugdje gotovo nepoznat. Blagdan Gospe Otkupiteljice robova treba slaviti i danas jer je toliko nevinih osuđeno i lišeno slobode. Ovaj blagdan neka bude dan ljudskih prava na slobodu.

Prema predaji reda mercedarijevaca, Blažena Djevica Marija se ukazala 2. kolovoza 1218. godine svetom Petru Nolascu tražeći neka osnuje novi red koji bi se posvetio otkupu sužnjeva. Sv. Petar Nolasco odlučio se boriti svim snagama za oslobođenje robova. On je bio spreman dati i svoj život za izbavljenje braće i sestara. Aragonski kralj Jakov I. i sveti dominikanac Rajmund Penjafortski bili su mu prvi vrijedni suradnici. Tako je sveti Petar Nolasco utemeljio red Majke Božje de Mercede za otkup sužnjeva 1218. godine u Barceloni. Redovnici toga reda zavjetuju se i život dati za otkupninu robova. Papa Grgur IX. odobrio je red 1235. godine.

Uz Božju pomoć i zagovor Blažene Djevice Marije, ovi redovnici uspjeli su spasiti više od 70 tisuća duša. Redovnika ovoga reda danas ima oko 1500, raspoređeni su u 12 provincija, a najviše djeluju u misijama. Ovaj blagdan može biti dan zatočenika i logoraša.

Bog nam je dao mnogo svojih darova, a jedan od najvećih je sloboda. Papa Ivan Pavao II. u svojoj enciklici kaže: “Otkupitelj čovjeka, došavši na zemlju da otkupi ljudski rod, kao prvu stvar vratio mu je slobodu.”

Gospu od Otkupljenja najviše štuju vjernici u španjolskim pokrajinama Aragoniji i Kataloniji te u Latinskoj ili Južnoj Americi.

U ikonografiji se Gospa od Otkupljenja najčešće prikazuje kako na sebi ima raskriljeni plašt, koji sa svake strane drži po jedan anđeo, a unutar plašta kleče, vjernici, redovnici mercedarijevci  sveci, crkveni velikodostojnici i drugi, sa simbolikom da ih Djevica Marija na takav način uzima u svoju zaštitu.

Molitva Gospi od Otkupljenja

Marijino krilo – Prijestolje Božje! U Tebi se raduju, o puna Milosti, sva stvorenja, čete anđela i ljudski rod. O, Hrame posvećeni i raju duhovni, slavo djevica. Zahvaljujući Tebi, Bog se utjelovio postajući dijete. On, Bog naš prije vjekova. Od Tvoje utrobe On je učinio prijestolje i napravio ga prostranijim od Nebesa. U Tebi se, o puna Milosti, raduje sve stvoreno. Slava Ti, Gospo od Otkupljenja!

 

Izvori: /hkm.hr/, /hr.wikipedia.org/

/Misija FRAMOST/