XXVI. tjedan kroz godinu

Subota, 7. 10. 2023., Blažena Djevica Marija od Krunice, spomendan

IMENDANI: Ruža, Rozalija, Roza, Justina

BOJA LITURGIJSKOG RUHA: bijela

ČITANJA: od dana: Bar 4,5-12.27-29; Ps 69,33-37; Lk 10,17-14; ili od spomendana: Dj 1,12-14; Lk 1,46-55; Lk 1,26-38

MISAO IZ EVANĐELJA DANA: ”Radujte se što su vam imena zapisana na nebesima.”, Lk 10,17-14

 

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme…

Vratiše se sedamdesetdvojica radosni govoreći: ”Gospodine, i zlodusi nam se pokoravaju na tvoje ime!”

A on im reče: ”Promatrah Sotonu kako poput munje s neba pade. Evo, dao sam vam vlast da gazite po zmijama i štipavcima i po svoj sili neprijateljevoj i ništa vam neće naškoditi. Ali ne radujte se što vam se duhovi pokoravaju, nego radujte se što su vam imena zapisana na nebesima.”

U taj isti čas uskliknu Isus u Duhu Svetom: ”Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče! Tako se tebi svidjelo. Sve mi preda Otac moj i nitko ne zna tko je Sin — doli Otac; niti tko je Otac — doli Sin i onaj kome Sin hoće da objavi.”

Tada se okrene prema učenicima pa im nasamo reče: ”Blago očima koje gledaju što vi gledate! Kažem vam: mnogi su proroci i kraljevi htjeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli!”

Riječ Gospodnja.

 ili

”Evo, začet ćeš i roditi sina.”, Lk 1, 26-38

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme…
Posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija.
Anđeo uđe k njoj i reče: ”Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!”
Na tu se riječ ona smete i stade razmišljajući kakav bi to bio pozdrav.
No anđeo joj reče: ”Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.”

Nato će Marija anđelu: ”Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?”

Anđeo joj odgovori: ”Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!”

Nato Marija reče: ”Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi”

I anđeo otiđe od nje.

Riječ Gospodnja.

 

Izvor: /hilp.hr/

/Misija FRAMOST/