Dok se danas previše naglašava štetan utjecaj prekomjernih masnoća iz prehrane, zaboravlja se da su masti nutrijenti neophodni za normalno funkcioniranje organizma. Zanimljivo je da su 1927. godine znanstvenici Evans i Burr u svom eksperimentu pokazali da životinje hranjene prehranom bez masnoća obolijevaju od nepravilnosti u rastu i reproduktivnim funkcijama. Višestruko nezasićene masne kiseline igraju važnu ulogu u membranama živčanih stanica.

One su glavne komponente retine, mozga i membrana živčanih stanica. Mijelin, ovojnica koja štiti živčanu stanicu, 70 posto je građena od masti, a od masnih kiselina koje grade masti prevladava oleinska kiselina, koja je glavna masna kiselina u maslinovom ulju. Istraživanja su pokazala da se deficit masnih kiselina može povezati s nastankom mnogih poremećaja i bolesti.

Maslinovo ulje je zbog posebitosti svog kemijskog sastava i minimalnog procesiranja prilikom postupka proizvodnje prihvaćeno kao primjer zdrave masnoće. Zdravstveni učinci maslinovog ulja raznoliki su i objašnjavaju se specifičnim djelovanjem bioloških aktivnih spojeva iz ulja (polifenoli poput oleuropeina, tirozola, hidroksitirozola) te masnih kiselina koje se nalaze u ulju.

U maslinovom ulju prevladava mononezasićena masna kiselina, oleinska kiselina, na koju otpada od 70 do 80 posto ukupnog sastava masnih kiselina. Oleinska kiselina posjeduje širok spektar bioloških aktivnosti u koje se ubraja njezino antikancerogeno djelovanje, utjecaj na smanjenje koncentracije lošeg, LDL kolesterola u krvi, protuupalno djelovanje, regulacija koncentracije glukoze u krvi.

U novije vrijeme, rezultati istraživanja povezuju mononezasićenu oleinsku kiselinu s pravilnom regulacijom sna. Nesanica ili insomnija je najčešći poremećaj sna.

Poremećaj spavanja je vrlo čest simptom kod ljudi koji pate od depresije. Poremećaj spavanja može uzrokovati emocionalne promjene, poteškoće u memoriranju, lošije motoričke sposobnosti, smanjenu učinkovitost na poslu, povećanu učestalost nezgoda u prometu.

 

Izvor: /Agroportal.hr/, ulomak iz teksta objavljenog u 65. broju časopisa Maslinar

/Misija FRAMOST/