Svečana akademija u prigodi 20. obljetnice Didakovih dana održana je danas, 9. listopada 2023., u 11 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a uz supokroviteljstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH te u nazočnosti državnog vrha i uzvanika iz hrvatskog javnog života.

Međunarodna kulturno-znanstveno-duhovna manifestacija „Didakovi dani“, koja je pokrenuta u čast velikog dobrotvora i prosvjetitelja fra Didaka Buntića slavi 20 godina postojanja. Tim povodom ćemo se prisjetiti njegovih velikih djela i zasluga za hrvatski narod, uručiti priznanja onima koji promiču vrijednosti koje je živio te predstaviti vrhunske glazbene mlade talente, kakve je i sam poticao, kroz prigodni koncert, priopćili su organizatori.

Prijenos svečane akademije mogao se pratiti u programu RTV Herceg-Bosne.

Fra Didak Buntić (1871–1922) bio je hercegovački franjevac i provincijal, graditelj, narodni dobrotvor, prosvjetitelj, političar i jedna od najutjecajnijih osoba u BiH početkom 20. stoljeća. U godinama velike gladi krajem Prvog svjetskog rata spasio je preko 12.000 djece prikupljajući pomoć za gladne, te odvodeći djecu iz Hercegovine i Bosne u plodne krajeve Slavonije i Srijema, gdje ih je privremeno udomio kod dobročinitelja. Kroz njegove programe masovnog opismenjavanja, od 1910. do 1917., naučilo je čitati i pisati oko 20.000 ljudi. Također je osmislio program gospodarske, infrastrukturne i kulturne obnove Hercegovine. Bio je iznimno vezan za Zagreb, gdje je dobivao potporu za svoje projekte, a gdje je 1919. otvorio konvikt za školovanje siromašnih talentiranih učenika i studenata. Često ga se naziva Ocem Hercegovine te Hercegovačkim Mojsijem.

Fra Didak Buntić s djecom iz Hercegovine koju je odveo u Slavoniju da ih spasi od gladi

Izvor: /www.jabuka.tv/

/Misija FRAMOST/