Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta pa zato i ne čudi što nosi naziv ”kraljica voća”, a 20. listopada je određen kao Svjetski dan jabuka.

Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je 1990. godine u Londonu organizacija Common Ground (Zajednička tla), s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Jabuka pripada porodici ruža (Rosaceae), a stablo pitome jabuke potječe iz južnoga Sibira te srednje Azije i istočne Europe odakle se proširilo po cijelome svijetu. Stablo jabuke najviše je kultivirano stablo na svijetu. Danas u svijetu postoji više od 10 000 sorta jabuka, a najpoznatije sorte su: gala, golden delicious, red delicious, Granny Smith, jonagold, idared, fudži,…

Svjetska proizvodnja jabuka iznosi oko 70 milijuna tona. Najveći proizvođači jabuka u svijetu su Kina s 44 milijuna tona, zatim zemlje EU s oko 10,7 milijuna tona, SAD s 4,7 milijuna tona, Turska s 2,8 i Indija s 2,3 milijuna tona.

Najveći proizvođači u EU su: Poljska s 2,9 milijuna tona, Italija s 2,1, Francuska s 1,4 milijuna tona te Njemačka s 990 tisuća tona i Španjolska s 550 tisuća tona.

Zašto jesti jabuke svaki dan?

Jabuka je jedna od prvih voćki koju su ljudi uspjeli kultivirati i važan je dio ljudske prehrane. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 – 4 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.

Kada je u pitanju vrijednost ovog voća, stručnjaci ističu da je jabuka najbolje rješenje za zdravu užinu zbog brojnih zdravstvenih koristi, a samo dvije dnevno dovoljne su za smanjenje rizika od dijabetesa, pri čemu pruža zaštitu od kardiovaskularnih bolesti i utječe na reguliranje tlaka. Antioksidansi i pektini u jabuci sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola.

Svakodnevno konzumiranje jabuka smanjuje mogućnost moždanog udara za čak 50 posto. U jabuci se krije i serotonin, zbog čega je za podizanje raspoloženja bolja i od kockice čokolade. Bogata je antioksidansima koji imaju antivirusna, antikancerogena i antidepresivna svojstva.

U njoj se nalazi cijela lepeza nutrijenata koji za cilj imaju jačanje imuniteta, a zahvaljujući velikom broju vlakana i niskom glikemijskom indeksu, idealna su hrana i dopuna svakoj dijeti. Jabuka srednje veličine ima tek oko 95 kalorija. Iako ima malo kalorija, jabuka nam daje osjećaj sitosti jer voćka srednje veličine sadrži oko 4 grama vlakana, što je 10 -15 % dnevnih potreba.

Ukratko, jabuka je najkompletnije voće u ljudskoj prehrani jer sadrži gotovo sve što ljudski organizam treba; puna je vitamina i minerala, može se jesti ujutro, po danu i navečer; preporuča se svaki dan pojesti po jednu jabuku, jer ”JEDNA JABUKA NA DAN TJERA LIJEČNIKA IZ KUĆE VAN”.

Zanimljivosti vezane uz jabuke…

Isaac Newton došao je na ideju o gravitaciji nakon što mu je, dok je sjedio u voćnjaku, na glavu slučajno pala jedna jabuka. Promatranje jabuke koja pada okomitom putanjom potaknulo ga je na razmišljanje o tome što utječe na predmete da padaju pravom linijom prema tlu.

Izraz ”Adamova jabučica” potječe od legende da je jedan komad voćke ostao zaglavljen u Adamovu grlu nakon što je zagrizao jabuku i napravio izbočinu. Neovisno o podrijetlu naziva, izbočenje karakteristično za muške vratove nije povezano s jabukama, već je riječ o hrskavici s prednje strane grkljana (larinksa).

 

Izvori: /zbornica.com/, /agroklub.com/, /profil-klett.hr/, /skole.hr/, /smarter.hr/

/Misija FRAMOST/