Seminar tradicijske glazbe i plesa u organizaciji UHAKUD-a u BiH održan je u Širokom Brijegu 21. i 22. listopada.

Udruga hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) udruga je koja za cilj ima promicanje i očuvanje nematerijalne kulturne baštine Hrvata u BiH. Od mnogobrojnih aktivnosti, u svom djelovanju, osobito se ističe organizacijom Seminara folklora koji su zasigurno važna baza za očuvanje, učenje i prenošenje nematerijalne kulturne baštine.

Osim ljetnog Seminara, koji UHAKUD u BiH organizira već devet godina, od prošle godine u godišnji program Udruge ušao je i jesenski Seminar koji je ove godine održan 21. i 22. listopada.

Domaćin ovogodišnjeg dvodnevnog Seminara bio je grad Široki Brijeg, pokrovitelj Vlada ŽZH na čelu sa predsjednikom g. Predragom Čovićem, a suorganizator Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine.

Seminar je organiziran u sklopu 3. međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine“, koja je dio globalnih aktivnosti na obilježavanju 20. obljetnice od donošenja Konvencije UNESCO-a o očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

UHAKUD u BiH, organizator Seminara, ujedno je i suorganizator spomenute konferencije skupa sa Društvom za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine iz Širokog Brijega, Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, Institutom za migracije i narodnosti iz Zagreba, CIOFF-om Nacionalne sekcije BiH, EU DARIAH konzorcijem BiH i ICARUS-om Hrvatske.

Tema Seminara bila je glazbeno-plesna kultura dinarskog područja s naglaskom na zapadnu Hercegovinu, a predavači prof. Vidoslav Bagur (Metković) i dr.sc. Joško Ćaleta (Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb).

Seminar je okupio 75 polaznika iz tri države (BiH, Hrvatska i Njemačka), navodi jabuka.tv.

Među polaznicima su bili i članovi našeg HKUD ”Sveti Ante – Cim”.

Foto: HKUD ”Sv. Ante – Cim”, Mostar

Foto galerija: /www.jabuka.tv/

Izvor: /www.jabuka.tv/

/Misija FRAMOST/