Foto: Ante Boras / Ranokršćanska bazilika, Cim – Mostar, listopad 2023.

U mostarskom naselju CIM-Crkvine, otkriveno je 1966. godine kako je ovo područje bilo naseljeno još za vrijeme rimskoga doba. Pronađena je i otkrivena ranokršćanska bazilika iz IV./V. stoljeća  i izvršeni su otkopi. Istraživanjem je utvrđeno da je bila sjedište starokršćanske sarsenterske biskupije koja se spominje još 530. godine. Uz baziliku su otkrivena još dva kasnoantička objekta – grobna kapela (memorija) i zgrada za stanovanje.

Posljednjih 25 godine MISIJA FRAMOST i Društvo sv. Ante-Cim organizira uklanjanje naraslog šiblja i šikarja s lokaliteta i posljednje nedjelje u kolovozu svake godine ondje organizira misno slavlje i narodno druženje s ciljem da domaći puk još bolje upozna i zavoli blago koje je tu u našoj sredini i među nama, a još uvijek nedovoljno obrađeno i vrjednovano…

Ljetos je ekipa mladih arheologa na čelu s doc. dr. sc. Tinom Tomasom, pročelnikom studija Arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, poduzela iskopavanje dijela koje je još uvijek nije dovoljno istraženo i o tome smo već pisali…

Ovih dana je ista ekipa na lokalitetu i vrši iskapanje preostalog dijela Crkvine…

Zahvalni smo za ljubav i požrtvovnost mlade i stručne ekipe koja ondje daje svoj doprinos da se lokalitet još više otkrije i otkopa i to naše blago prezentira široj javnosti.

Pozdravljamo ih i želimo im obilje Božjeg blagoslova i volje i snage da započeto djelo privedu još višem stupnju upoznavanja naše povijesti, koja je još uvijek velikim dijelom zakopana i sakrivena i pod zemljom.

Foto: Ante Boras

/MISIJA FRAMOST/