Buna - sv. Nikola Tavelić 2018

14. studenog Crkva se spominje i časti svetog Nikolu Tavelića – mučenika i prvog sveca proglašenog u hrvatskom narodu. Kod nas se ovaj blagdan posebno svečano proslavlja na Buni, u crkvi sv. Nikole Tavelića.

Sveti Nikola Tavelić rođen je u hrvatskoj plemićkoj obitelji u Šibeniku oko 1340. godine. Mučeništvo je podnio 14. studenoga 1391. zajedno s trojicom svoje subraće franjevaca u Jeruzalemu, gdje je htio navijestiti istinu o Spasitelju svijeta muslimanskomu stanovništvu, ali je zbog svoje vjere bio sasječen mačevima i bačen na lomaču.

Svi koji se utječu pod zaštitu svetog Nikole Tavelića danas mogu započeti devetnicu koja se moli do 13. studenoga.

DEVETNICA SV. NIKOLI TAVELIĆU

Bože, u pomoć mi priteci!

Gospodine, pohiti da mi pomogneš!

Slava Ocu…

Bože, ti si svetoga Nikolu Tavelića proslavio revnošću za širenje vjere i palmom mučeništva. Daj da po njegovu zagovoru nadvladamo sve protivštine života i Kristovom strpljivošću stignemo k tebi, jedinomu pravom životu. Amen.

Slava Ocu…

Gospodine, ti si pozvao svetoga Nikolu da kao zanosni svećenik i redovnik radi na obraćenju grešnika i nevjernika, da sve ljude privodi svjetlu evanđelja. Danas nam prijete mnoge opasnosti od krivih učenja, pogubnih zabluda i otpada od prave vjere i Crkve. Po njegovu za govoru podari nam darove Duha Svetoga, darove jakosti i mudrosti, pobožnosti i straha Božjega, da uvijek i svagdje kršćanski živimo, radimo i molimo te ostanemo vjerni sinovi Crkve Kristove.

Sveti Nikola Taveliću, molimo te, svojim zagovorom pravi nam put spasenja, osobito svima onima koji žive u grijehu, zaslijepljenima ne znanjem, pogreškama i bogohuljenjem.

Moli Boga Oca da utješi potlačene, pomogne potrebitima, podari hrabrosti prestrašenima, budi zagovornik potlačenih, zagovaraj za zdravlje bolesnima.

Neka svi koji se tebi utječu molitvama dožive moć tvoga zagovora. Amen.

Oče naš… Zdravo. Marijo… Slava Ocu…

Moli za nas, sveti Nikola,

da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se: Bože, koji si svetoga Nikolu proslavio revnošću za širenje vjere i palmom mučeništva, daj nam, molimo, da po njegovu primjeru i zagovoru idemo putom tvojih zapovijedi i zaslužimo nagradu vječnoga života. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

Krunica svetomu Nikoli Taveliću

Moli se na 14 zrna.

1.Sveti Nikola, koji si u najranijoj koje dolaze od Boga, isprosi mi od početak strah Božji. Amen.

Slava Ocu…

 1. Sveti Nikola, koji si prezreo zemaljske ugodnosti i odabrao redovnički stalež, isprosi mi milost da prezirem grešne radosti ove zemlje, a tražim radost u Bogu i vršenju Božjih zapovijedi. Amen.

Slava Ocu…

 1. Sveti Nikola, koji si ostavio sva zemaljska dobra i služio Bogu u siromaštvu redovničkoga staleža, isprosi mi milost da zbog dobara zemaljskih ne izgubim dobra nebeska. Amen.

Slava Ocu…

 1. Sveti Nikola, koji si pravi mir i sreću našao u tišini samostana, isprosi mi milost da mir i sreću na zemlji tražim u neokaljanosti srca i čistoj savjesti. Amen.

Slava Ocu…

 1. Sveti Nikola, koji si postojano išao putom Božjih zapovijedi, isprosi mi milost da savjesno vršim ono što zapovijedaju Bog i sveta Crkva. Amen.

Slava Ocu…

 1. Sveti Nikola, koji si savršeno slušao poticaje Božje milosti, savjete i naredbe svojih starijih, isprosi mi milost da uvijek odgovaram Božjim nadahnućima i savjesno vršim svoju stalešku dužnost. Amen.

Slava Ocu…

 1. Sveti Nikola, koji si u svemu nadvladao zasjede sotonske, isprosi mi milost da i ja nadvladam sve zamke paklenoga neprijatelja. Amen.

Slava Ocu…

 1. Sveti Nikola, koji si sve svoje sile, pa i život dao da bližnjega oslobodiš od grijeha, isprosi mi milost da se što bolje čuvam grijeha koji vodi u vječnu propast. Amen.

Slava Ocu…

 1. Sveti Nikola, koji si krivovjerce obraćao na put istine, isprosi mi milost da se čuvam lažnih nazora koji vode u propast. Amen.

Slava Ocu…

 1. Sveti Nikola, koji si za vjeru život dao, isprosi mi milost da budem čvrst u vjeri, da budem spreman, ako ustreba, i život za vjeru dati. Amen.

Slava Ocu…

 1. Sveti Nikola, koji si se iz ljubavi prema Bogu za spas bližnjega izložio smrtnoj pogibli, isprosi mi milost da djelotvorno ljubim Boga nadasve, a bližnjega kao samoga sebe. Amen.

Slava Ocu…

 1. Sveti Nikola, koji si iz ljubavi prema Bogu rado pretrpio najstrašnije mučeništvo, isprosi mi milost da djelotvorno ljubim Boga nadasve, a bližnjega kao samoga sebe. Amen.

Slava Ocu…

 1. Sveti Nikola, koji si mnogima isprosio od Boga zdravlje, isprosi i meni zdravlje duše i tijela da veselo služim Bogu na zemlji i zadobijem vječne radosti u nebu. Amen.

Slava Ocu…

 1. Sveti Nikola, koji si umro najsvetijom mučeničkom smrću, isprosi mi milost da na času smrti primim svete sakramente i čista srca pođem u vječnost. Amen.

Slava Ocu…

Sveti Nikola Taveliću, MOLI ZA NAS!!

 

Devetnica je preuzeta iz knjige “Velika knjiga devetnica”

Izvor: /Bitno.net/

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/