Foto: /glas-koncila.hr/

Mandarina ili mandarinka (Citrus reticulata, lat.) u rodu je agruma poput naranača i limuna te ima i slične karakteristike zbog kojih su agrumi poznat kao voće koje pomaže u jačanju imuniteta zbog bogatoga sadržaja vitamina C.

Udio vitamina C u 100 grama mesnatoga dijela mandarine može zadovoljiti 80 posto potrebnoga dnevnoga unosa vitamina C. No mandarina je poznata i po visokom sadržaju flavonoida, kojih u njoj ima šezdesetak, i to najviše u bijelom dijelu kore. Među vodećim je nobiliten za koji je dokazano da ima snažno antioksidacijsko djelovanje. Istraživanja pokazuju da ima protuupalne, antikancerogene i antikoagulacijske prednosti te da neposredno utječe na sniženje nakupljanja masti u jetrima i pomaže u prevenciji srčanih bolesti. Osim toga, u zaštiti jetara sudjeluje i fitonutrijent salvestrol Q40 koji se nalazi u mandarini. Istraživanja u laboratorijskim uvjetima pokazala su da salvestrol Q40 djeluje antikancerogeno na različite vrste ljudskih stanica raka, posebno jetara i dojke, potičući samouništenje stanice raka. Mandarine su izvor dijetalnih vlakana koja su korisna u poboljšanju probave, daju osjećaj sitosti i korisna su u prehrani za redukciju tjelesne težine.

  • Mandarina je bogata antioksidansom beta-karotenom koji se u ljudskom tijelu pretvara u vitamin A. Udio karotenoida u jestivu dijelu ploda iznosi 15,50 do 26 mg/kg.
  • U kori mandarina nalazi se hesperidin koji je uz brojne dobrobiti za zdravlje posebno koristan u liječenju hemoroida i proširenih vena te je čest sastojak ljekovitih pripravaka za uklanjanje navedenih teškoća.
  • U ljekovite svrhe upotrebljava se kora neprskanih mandarina.
  • Mandarina sadrži flavonoid d-limonen koji koči rast bakterije Helicobacter pylori koja se može naći na sluznici želudca i koja je najčešći uzrok gastritisa i kronične upale želudčane sluznice.
  • Eterično ulje mandarine dodaje se u kupke za smirenje i opuštanje te u losione za čišćenje i toniziranje kože i za sprječavanje strija u trudnoći.
  • Kora mandarina rabi se kao izvorna sirovina u kozmetičkoj industriji jer nema alergena svojstva kao ostali agrumi.
  • Mandarine prosječno sadrže oko 1,8 g vlakana na 100 g jestivoga dijela ploda.

… piše Jadranka Pavić , za /glas-koncila.hr/.

 

Izvor: /glas-koncila.hr/

/Misija FRAMOST/