''Ljubaznost je jezik koji slijepi mogu vidjeti i gluhi čuti'' Mark Twain; Foto: SaraD

Ljubaznost je oblik ponašanja kojeg obilježava suosjećajnost i pažnja prema drugome. Očituje se izražavanjem brige i pružanjem pomoći te uvažavanjem drugoga i drugačijega, bez očekivanja pohvale ili nagrade zauzvrat. Ljubazno ponašanje stvara osjećaj socijalne povezanosti, što doprinosi našem mentalnom i fizičkom zdravlju.

Današnjem svijetu više nego ikada potrebni su empatija, ljubaznost i dobrota. Upravo na tu činjenicu i važnost dobrote i ljubaznosti u našim životima i svakodnevnim interakcijama s drugim ljudima želi se ukazati obilježavanjem Svjetskog dana dobrote i ljubaznosti.

Prvi Svjetski dan dobrote i ljubaznosti proglašen je i obilježen u Tokiju 13. studenog 1998., prvom konferencijom volonterskog Svjetskog pokreta ljubaznosti osnovanog godinu dana ranije u Japanu. Tom prilikom je usvojena i posebna deklaracija o toleranciji i prihvaćanju različitosti. Od tada se svake godine na ovaj dan u zemljama diljem svijeta organiziraju različite humanitarne akcije, prikupljaju donacije, hrana i odjeća za beskućnike i potrebite, dijele besplatni obroci, volontira u različitim udrugama i slično.

Obilježavanje Svjetskog dana dobrote i ljubaznosti za cilj ima promicanje pozitivnosti i poticanje ljudi da čine dobra djela. Neovisno o organizacijama, i mi kao pojedinci, samoinicijativno i svakodnevno, možemo i trebamo doprinijeti ostvarivanju ovoga cilja i stvaranju boljeg svijeta. Možemo to činiti na mnoge načine. Pomoć i dobročinstvo nije nužno samo materijalno, jer ”ne živi čovjek samo od kruha” (Mt 4,1-11) … Čin ljubaznosti je upitati nekoga za zdravlje, odvojiti koji minut svoga vremena i samo saslušati, biti na raspolaganju, ne osuđivati, dati savjet i dobar primjer iz svoga života, priskočiti susjedu u pomoć i prekopati gredicu u vrtu; starijima dati prednost, ustupiti mjesto u autobusu, pomoći prijeći ulicu; uputiti lijepu riječ, biti podrška, pokloniti osmjeh ili zagrljaj…

Uistinu je mnogo načina. Odaberimo barem jedan. I zapamtimo – što god u životu prolazili i gdje god bili, uvijek budimo dobri i ljubazni, jer dobrota i ljubaznost nikada ne prolaze i uvijek, ali baš uvijek se isplate!!

Budimo primjeri i svaki dan živimo i slavimo dobrotu i ljubaznost!!

/Misija FRAMOST/