On je prvi od Crkve službeno proglašeni hrvatski svetac – sv. Nikola Tavelić, franjevac, šibenčanin,… Već u 14. stoljeću fra Nikola je pružio prijateljsku ruku islamskome svijetu.

O životu svetog Nikole Tavelića ne zna se mnogo. Bio je iz ugledne plemićke obitelji. Na temelju poznatih podataka povjesničari zaključuju da se rodio oko 1340. godine. U Franjevački red je stupio u rodnom Šibeniku. Po završenom studiju i svećeničkom ređenju poglavari Nikolu šalju u Bosnu gdje je u to vrijeme bilo ”mnoštvo krivovjeraca”, kako nam potvrđuju pisma Pape Grgura XI..  Pod krivovjercima se misli na ”bogumile” koji su imali jaku obranu u Vukšićima, Hrvatinićima i nekim drugim bosanskim banovima i kraljevima.

U Bosni je Nikola djelovao 12 godina, nakon čega je otputovao u Svetu Zemlju. U samostanu na brdu Sionu, u Jeruzalemu, boravio je ”više godina”. Uz Nikolu su bila još trojica njegove su-braće. Franjevci su u Jeruzalemu bili dušobrižnici za katolike u Svetoj Zemlji. K tome su nastojali obraćati i muslimane koji su zemljom vladali. Oni su gotovo jedini vodili brigu o bolesnicima, siromasima i hodočasnicima. Time se bavio i Nikola, a  bio je neumoran u propovijedanju vjere. Nikolin zanos i odanost kršćanstvu, kao i žar propovijedanja Evanđelja, bili su zaista izvanredni i prožimali su sav njegov život i rad.

Jasno i vjerodostojno svjedočanstvo, napisano od jednog očevidca i svjedoka njihova mučeništva, govori da su franjevci u Jeruzalemu bili ljudi veoma velike pobožnosti i vodili su veoma krjepostan život. Pripovijeda se, osim toga, da su bili potpuno vjerni zakonima i odredbama svoga franjevačkog Reda, voljom sjedinjeni i od njih veoma mnogo cijenjeni. A, njihova osobita vjera u Boga i postojanost duha zasjala je u onom času kad su odlučili otvoreno posvjedočiti za Krista, javno propovijedati i tumačiti Njegovo Evanđelje.

Vođeni takvom odlukom, da služe dobru nevjernika, savjetovavši se prije dugo s razboritim i mudrim ljudima, da ne bi počinili nešto što se protivi istini i dužnoj ljubavi prema svakome, otišli su k najvećoj muslimanskoj Omarovoj džamiji, a zatim do kadije, koji je vršio vjersku upravu u gradu, da u djelo provedu stvorenu odluku. Bio je to dan 11. mjeseca studenoga godine 1391. Slavio se blagdan Qurban Bajram, uz veliko sudjelovanje svijeta. Ušavši u kuću kadije, sasvim slobodno i smjelo govorili su o uzvišenom i spasonosnom Kristovu nauku.

Svojim nastupom razljutili su kadiju, njegove vijećnike i nazočne muslimane, tako te su sva četvorica osuđena na smrt. Najprije su ih isprebijali, zatim bacili u tamnicu i treći dan, 14. studenog 1391. isjekli i tjelesa bacili u vatru. Detaljno izvješće poslao je u Europu gvardijan sionski, koji je bio nazočan izvršenju smrtne presude. On je s fra Martinom Šibenčaninom opisao njihovu mučeničku smrt i izvješća poslao u Vatikan, Leipzig, Šibenik i drugdje.

Ne zna se za njegov grob ni za grobove njegove trojice su-braće iz Francuske i Italije. Grobovi su ostali nepoznati, ali imena su postala slavna. Izgleda da je Nikoli bila najdublja želja srca – umrijeti za Krista. Jednostavno umrijeti za Onoga koji je za njega umro. Takav je bio Nikola.

Papa Lav XIII. proglasio ga je blaženim 1889. god., a papa Pavao VI. uzdigao ga je na čast oltara i svečano uvrstio u popis svetaca Katoličke Crkve 21. lipnja 1970. godine.

Važan je kao prvi Hrvat kojega, kao sveca, slavi cijela Crkva.

Sv. Nikolu Tavelića prikazuje se s dugom sijedom bradom, u franjevačkom odijelu. Po tijelu i na čelu su ožiljci od mučenja. Obično je na slici na lomači ili pokraj lomače. Nekad ga se prikazuje s raspelom u ruci, a najčešće kao propovjednika.

Kao relikvije sv. Nikole Tavilića u njegovu svetištu, u Šibeniku, pri samostanu franjevaca konventualaca sv. Frane, čuvaju se njegove sandale.

‘Sandale sv. Nikole Tavilića’ unikatno su djelo, a izrađene su po uzoru na sačuvane sandale prvog hrvatskog sveca iz 14. stoljeća.

Kod nas, u blizini Mostara, dvije su crkve posvećene sv. Nikoli Taveliću. Jedna je na Buni, franjevački centar i Bratovština sv. Nikole Tavelića i druga crkva je na Raškoj Gori u Domazetima.

Neka je svima sretna i blagoslovljena svetkovina sv. Nikole Tavelića, koji je na današnji dan 14. studenog 1391. rođen za nebo.

Sveti Nikola Taveliću, MOLI ZA NAS!!

Svima koji nose ime Nikola, Nikolina, Nika, Niko, Nikica,… čestitamo imendan!

 

Vezano: http://www.framost.com/2023/11/14/14-studenog-sveti-nikola-tavelic/

/Misija FRAMOST/