Svake jeseni oni koji su zabrinuti za svoje zdravlje i imunitet počinju tražiti ”hranu za jačanje imuniteta”.

Istina je da ne postoji niti jedna namirnica koja će osigurati da vaš organizam radi najbolje što može u borbi protiv bakterija ili virusa kojima ste izloženi. Ipak, nekoliko nedavno provedenih studija pokazuje da kvaliteta vaše cjelokupne prehrane i načina života, zajedno sa specifičnim namirnicama bogatim hranjivim tvarima koje jačaju imunitet, mogu imati ulogu u jačanju imunološkog sustava vašeg tijela za nadolazeće hladno vrijeme, prenosi portal Ljepota i zdravlje .

Da bi se želio poboljšati imunitet, cilj je fokusirati se na prehranu usmjerenu na biljke budući da je većina bioaktivnih spojeva koji pomažu u održavanju najboljeg funkcioniranja imunološkog sustava prisutnih u hrani biljnog podrijetla.

10 NAJBOLJIH NAMIRNICA ZA JAČANJE IMUNITETA

Bobičasto voće

Bilo da odaberete borovnice, jagode, kupine ili maline, sve bobičasto voće bogato je vitaminom C i antioksidansom koji pomaže u održavanju vašeg imunološkog sustava jako, navodi se u članku objavljenom u časopisu ”Molecules”.

Češnjak

Češnjak je poznat po svom karakterističnom okusu i mirisu, ali sadrži i alicin, spoj s antibakterijskim i antivirusnim svojstvima. Redovito konzumiranje češnjaka može pomoći u očuvanju zdravlja imunološkog sustava.

Špinat

Špinat je bogat vitaminom C, beta-karotenom i željezom, što ga čini idealnom namirnicom za poticanje jačanja imunološkog sustava. Beta-karoten se u organizmu pretvara u vitamin A, koji je također važan za obrambene funkcije tijela.

Đumbir

Đumbir ima protuupalna svojstva i povijesno se koristi kao prirodni lijek za razne tegobe. Osim što pomaže u smanjenju upala, đumbir može pomoći organizmu u borbi protiv infekcija.

Lješnjaci

Lješnjaci su bogati vitaminom E, koji je važan antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Osim toga, lješnjaci su izvor zdravih masnoća i vlakana, što podržava zdravlje općenito.

Sjemenke

Sjemenke poput suncokretovih, koštica bundeve i sjemenki lana sadrže različite hranjive tvari koje pomažu u jačanju imunološkog sustava. Bogate su vitaminima, mineralima i zdravim masnoćama. Primjerice, koštica bundeve sadrži cink, koji je važan za normalno funkcioniranje imunološkog sustava.

Naranče

Osim što su ukusne i osvježavajuće, naranče su izvrstan izvor vitamina C. Ovaj vitamin ima ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava, potičući proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcije.

Jogurt

Jogurt je izvor probiotika, korisnih bakterija koje potiču zdravlje crijeva. Crijevna mikrobiota ima ključnu ulogu u podršci imunološkom sustavu pa je redovita konzumacija jogurta korisna za održavanje ravnoteže.

Brokula

Brokula sadrži vitamin C, vitamin A i druge hranjive tvari koje su ključne za imunološki sustav. Također je bogata vlaknima, koja potiču zdravlje crijeva.

Kurkuma

Kurkuma sadrži kurkumin, spoj s moćnim protuupalnim svojstvima. Redovita konzumacija kurkume može pomoći u smanjenju upala u tijelu i podržati imunološki sustav.

 

Izvor: / Bljesak.info /

Foto: SaraD

/MISIJA FRAMOST/