Foto: profesor Mladen Glibić / Hercegovina.in

Na ovoj staroj fotografiji mogu se vidjeti tri muškarca: Andrija Zovko Tuta, Alfonza Jurić Fonza i Ilija Talić. Fotografija je postala ključni element u pripovijesti koja datira iz davne prošlosti. Priča je povezana s cestom koja povezuje Mostar i Gorance, a koja je, prema usmenim predajama, doživjela nevjerojatnu promjenu trase, piše Hercegovina.in.

Predaje kažu da su spomenuta trojica vlasnika kafana na području Cima, Meiđaka i Stećaka postigli nevjerojatan podvig – uspjeli su promijeniti trasu ceste Mostar – Goranci. Prvotno je cesta bila planirana da ide s bilske strane, no oni su je navodno preusmjerili na planiničku stranu trase.

Bez obzira na činjenicu da je ova priča nerazjašnjena i nema službenih dokaza koji bi je potvrdili, ona se prenosila s generacije na generaciju. Lokalni stanovnici i dalje prepričavaju ovu zagonetnu priču s mješavinom tajnovitosti i divljenja prema hrabrosti i domišljatosti ove trojice muškaraca.

Iako je teško sa sigurnošću tvrditi je li priča o promjeni trase ceste Mostar – Goranci samo mit ili stvaran događaj iz prošlosti, ona ostaje intrigantan dio usmenog predanja. U svakom slučaju, ova priča podsjeća nas na snagu ljudske sposobnosti da oblikujemo i prenosimo priče minulog vremena.

Dio teksta i fotografija preuzete od profesora Mladena Glibića.

 

Izvor: Hercegovina.in

Poveznica: https://hercegovina.in/nevjerojatna-prica-o-promjeni-trase-ceste-mostar-goranc/

/MISIJA FRAMOST/