Foto: Ante Boras / Crkva sv. Kate, Grude

Sveta Kata u Grudama prije 100 godina i danas! Župni dom se i 1923. (g)radio nakon potresa, a danas zbog muzeja!, pišu Grude.com.

Danas u 17 sati posljednja je sveta misa trodnevnica u ovoj godini kao priprava za blagdan svete Kate, zaštitnice župe Grude, a koja se slavi 25. studenoga.

Identitet, kultura, tradicija, etnologija… sve to utkano je u sutrašnji blagdan, blagdan svete Kate mučenice koju njen sugrađanin, višestruko moćniji vladar tjelesno pogubi, a duhovno nikada. Zvuči li vam poznato i na primjeru župe Grude? I je li išta na svijetu slučajno?

Ne morate odgovoriti. I ne treba u ovim, za Grude, svetim danima, kad svijet tradicionalno prelazi u zimu jer je upravo blagdan svete Kate nekoć bio prekretnica iz hladnijeg u ono još hladnije, zimsko doba. Kako se klima izokrenula, onda ne možemo tvrditi hoće li nas ove subote dočekati kiša ili snijeg ili priželjkivano sunce, a kako god bude, neka je Bogu na hvalu i slavu jer u Grudama, na cijelom tom području ponosnom, hercegovačkom, bekijskom čovjek je uvijek nastojao živjeti Bogu na hvalu i slavu.

Godina je ovo kad je fra Stanko Pavlović krenuo u još jedan veliki projekt, izgradnju muzeja župe Grude, a koji će definitivno po završetku uključivati i puno širi spektar djelovanja od same župe. Imat će muzej i prostorije za sastanke, predstavljanje knjiga, mini koncerata.

Prostorija je to u kojoj će se osjetiti sva duhovna snaga velikana, nama blaženih i svetih ljudi, graditelja župe Grude. U tim prostorijama još je itekako fra Gabro Grubišić živ. Oštetio mu je prije stotinu godina potres taj župni dom u kojem će fra Špiro Andrijanić održati mladu misu, a njegov školski Antun Branko Šimić iz daleka svijeta pjesmom mu čestitati veliki dan.

Te godine na našem Drinovačkom Brdu stradaše dvije sestre, urušiše se kuće, i tvornica duhana u Mostaru nastrada. Na jad, glad i bijedu poslije onog rata, nataloži se nova tuga, a fra Gabro s mislima u izgradnji crkve koja će stotinu godina kasnije postati jedna od najljepših, neće nitko zamjeriti, i u svijetu.

Te godine zaprijeti provincijal Gruđanima da će im dignuti župnika, a župu ugasiti ako sami ne poprave župni stan. Ionako jadni i čemerni krenuli su prikupljati novac, otkidati od usta svojih i svoje djece, da bi sačuvali svog fratra i svoju župu. Zamislite tu volju, na župni stan staviše gromobran, tri ventilatora na dimnjake, nove prozore i žaluzine, a graditelj Jakov Anić obnovi kuću i zaradi 20 tisuća dinara, onih para što bi se reklo.

I dođe te godine, dokumenti kažu iza 1.11. pa ćemo reći oko svete Kate, biskup Alojzije Mišić u Grude, veliki franjevac i jedan od graditelja Hercegovine, i očinski reče svom grudskom puku, otpočnite s izgradnjom crkve. Narod, ionako bez ičega, obnavlja župni dom, a još mora crkvu graditi. Svom ocu biskupu rekoše da ne mogu taj teret podnijeti na svojim leđima, no znao je biskup što su Gruđani, čvrsti i nesalomljivi, vojnici Gospodinovi, i napravit će oni sve na slavu Gospodnju! I te godine idejno je krenuo projekt, a onda se u iduće dvije godine zasukalo rukave.

Stotinu godina poslije, fra Stanko sa svojim župljanima gradi ili opet obnavlja župni dom, povijest nesalomljivog naroda, onog, za kojeg Damir Zorić i Ivica Pandžić rekoše, da ima identitet, kulturu, tradiciju, etnologiju… i taj Hercegovački slučaj, u ovozemaljskim pogledima breme, u Božjim očima blagoslov, nametnutu patnju od strane ovozemaljskih, hercegovačkih, crkvenih vladara. I koliko god ovdje bilo tih patnji, toliko tješi ta činjenica da se negdje gore polažu računi i svatko će za se Bogu položiti račun.

Sveta je Kata, a hoće li snijeg na vrata vidjet ćemo. Ali kakvo god vrijeme bude tisuće Gruđana i njihovih prijatelja napravit će najveću proslavu u Hercegovini sa svojim župnikom fra Stankom i drugim svećenicima koji se odvaže doći u mučeničku župu. Fra Bernard Marić će iz stare župne kuće tipkati na pisaćem stroju i kroz prozor s osmijehom pokoji put pogledati veselu svitu, kažu da mu je to bilo najdraže učiniti onih 60-ih kad je odlučio dignuti glas protiv komunističkog režima iz državnih i crkvenih redova. A fra Ante Šaravanja će nečujno proći i pozdraviti svoje župljane uz poneku mudru, životnu priču. Fra Andrija Šoljić će biti uz fra Stanka, nije ga htio napustiti ni u Ljutom Docu kad je fratar bio meta i kad je bombardirana crkva, pa ga ne napušta ni sada. I onda duhovi još ranije za Nebo rođenih svećenika, doživotnih Gruđana čuvaju ovo područje, od prvog župnika fra Leonarda Radoša preko fra Cvitana Dodiga iz Međugorja, fra Lazara Čolaka s Ledinca, fra Vice Skoke iz Graba, fra Damjana Gadže iz Dobriča, spomenutog fra Gabre Grubišića s Posuškog Graca, fra Božidara Ćorića iz Dobrog Sela, fra Bogdana Ćubele iz Grabove Drage, fra Tihomira Zupca iz Gradnića čije tijelo zauvijek osta na pustopoljini Bleiburga, a duša se vrati Gospodinu i danas čuva svoje Grude, fra Gracijana Raspudića iz Grljevića, fra Miroljuba Skoke iz Veljaka, fra Kreše Jukića iz Osoja, fra Ante Bašića iz Broćanca pa sve do rođenih Gruđana fra Špire Šimića, fra Špire Andrijanića, fra Branka Palca, bogoslova fra Ljube Zorića.

Grude su ove subote, 25. studenog, središte vjere, blagdan je svete Kate, mučenice! Procesija, a zatim i sveta misa kreću od 11 sati. Posljednja sveta misa trodnevnica svetoj Kati za ovu godinu je ovog petka u 17.00 sati.

Izvor: Grude.com

Poveznica: Grude.com – Sveta Kata u Grudama prije 100 godina i danas! Župni dom se i 1923. (g)radio nakon potresa, a danas zbog muzeja!

/Misija FRAMOST/