Foto: Shutterstock.com/ Izvor: Bitno.net
  1. Danas ću učiniti gestu nježnosti prema jednoj ili više starijih osoba. Mogu otići vidjeti baku i djeda ili sa smiješkom pozdraviti starca na ulici.
  2. Danas ću učiniti korak prema onima koji imaju drugačiju boju kože od moje. Bit ću pažljiviji prema svojemu vršnjaku iz druge zemlje i pokušat ću saznati nešto o mjestu iz kojega dolazi.
  3. Danas ću oživjeti već rabljenu stvar. Zamolit ću mamu da mi da majicu koja mi više nije potrebna; osim što ću ju obojati i ukrasiti, na njoj ću napisati: ”Blaženi čisti srcem.”
  4. Danas ću pomoći jednoj bolesnoj osobi koju poznajem. Otići ću ju vidjeti, posvetit ću joj vrijeme. Donijet ću svijeću, pa ćemo ju zajedno zapaliti i malo se pomoliti.
  5. Danas ću pružiti ruku onomu djetetu u razredu koje nije u mojem krugu prijatelja. Pokušat ću razgovarati s njime, biti ljubazan. Tko zna, možda otkrijem dragu osobu s kojom imam mnogo toga zajedničkoga?
  6. Danas ću dati nešto svoje. Raspitat ću se u župi ima li djece kojoj bih mogao darovati igračku i predložit ću roditeljima da damo svoj prilog za Djelo sv. djetinjstva, da mislimo i na one koji žive na drugim kontinentima.
  7. Danas ću naučiti gledati sa simpatijom na osobe s invaliditetom. Od njih također želim naučiti kako prevladati poteškoće, pa ću pročitati neka svjedočanstva (paraolimpijskih sportaša i sl.).
  8. Danas ću sastaviti popis ljudi koji bi me mogli trebati i za svakoga od njih napravit ću ljubaznu gestu (postaviti stol, namjestiti spavaću sobu, porazgovarati s kime).
  9. Danas ću dodati jednoga kralja trima figuricama kraljeva u mojim jaslicama. On će predstavljati moju opredijeljenost da koračam prema zvijezdi, sa snom i darom u srcu. Po cijenu da i ja budem odbačen!

Devet je ovo poticajnih misli molitve devetnice za djecu pred Božić, koja nas priprema za radost Božića. Promišljajući upravo ove misli, trebali bismo posvjestiti djeci, ali i sebi samima, što uistinu Božić jest i da radost Božića nisu prepune trpeze i mnogobrojni i skupocjeni pokloni; nego otvoreno i čisto srce, pružena ruka, učinjeno dobro djelo, susreti s bližnjima i vrijeme provedeno s njima.

Devetnicu za djecu pred Božić pripremili su Papinska misijska djela – Nacionalni ured RH u suradnji s Missio Ragazzi (Loredana Brigante, ilustracije: Saverio Penati). Prigodno se moli od 16. do 24. prosinca, ali po želji i u bilo koje doba godine. ( Devetnicu možete pronaći i preuzeti na poveznici: Devetnica za djecu uoči Božića – Bitno.net )

Iskoristimo ovih 9 dana i pripremimo ne samo svoje domove, nego i svoja srca za dolazak malog Isusa i doživljaj istinske radosti Božića.

Taj ushit i žar zadržimo i poslije blagdana i svakodnevno budimo dar i radost jedni drugima – NA DOBRO VAM DOŠAO BOŽIĆ I NOVA GODINA.

Izvor: Bitno.net

/Misija FRAMOST/