Danas, na četvrtu nedjelju i ujedno i zadnji dan došašća, veselimo se Badnjaku (Badnjem danu, Badnjici) te Badnjoj večeri, koja prethodi Božiću, nama kršćanima najradosnijem blagdanu.

Naziv Badnjak dolazi iz praslavenskog jezika i korijena glagola bdjeti ili buditi, sa značenjem bdjenja uoči velikog blagdana. Badnjak i bdjenje povezani su uz post i nemrs i završavaju svečanom ponoćnom misom – polnoćkom.

Badnjak ujedno označava panj ili kladu koja se tradicionalno unosila u kuću i palila na ognjištu noć uoči Božića, polijevala se vinom i posipala hranom te potom tinjala tijekom božićnih blagdana. Uz donošenje panja badnjaka običaj je bio u kuću unositi i slamu. U hrvatskoj tradiciji poznata je i druga vrsta badnjaka u obliku grane koja se ukrašava i stavlja na ulazna vrata. Također, na Badnjak se uobičavalo postavljanje jaslica, ukrašavanje kuće i božičnog drvca te su pjevane božićne pjesme kao znak radosti i navještaja onoga što slijedi nakon Badnje večeri – rođenje Isusa Krista u božićnoj noći.

Radost Badnjeg dana i Božića podijelimo s našim obiteljima, susjedima, rodbinom, prijateljima, bolesnima i potrebitima, znancima i neznancima; sa svima onima koje ćemo susresti ovih blagdanskih božićnih dana. Kličimo radosna srca, veselimo se, jer rodio nam se Spasitelj i Otkupitelj!!

Čestit Badnji dan i na dobro Vam došao Božić i Isusovo porođenje!!

Crkva se danas spominje i prvih ljudi Adama i Eve, pa svim našim Adamima i Evama čestitamo imendan.

Također, danas su i očići, još jedan lijep običaj po kojem bi djeca, u jutro četvrte nedjelje došašća, ustala rano i konopcem vezala oca, koji se potom morao ciniti, tj. otkupiti se i ”platiti” svoje oslobođenje tako da ih daruje novčićem ili nekom drugom sitnicom (smokvama, orasima, jabukom,…). Potom bi očiće čestitali i muškarcima među rodbinom i susjedima, i pozdravljali ih ovim ili sličnim riječima:

”Faljen Isus, očići, božićno je vrime,
mi smo došli sada tražit’ vaše otkupljenje.
Pođite na tavan, donesite mese,
ako nije suvo, otvorite kese.
Ako ništa nema, višanje se sprema!”

Napominjemo, kako su svete mise danas u svim našim franjevačkim centrima po uobičajenom nedjeljnom rasporedu, a mise Badnje večeri – polnoćke su:

u 18.00 sati na Rudniku, u crkvi sv. Barbare,

u 22.00 sata u Ilićima, u crkvi sv. Franje,

i u 24.00 sata u Cimu, u crkvi sv. Ante.

Mise na Božić bit će služene u satnicama i po rasporedu nedjeljnih misa.

Izvori: /Zupajastrebarsko.hr/, /Hkm.hr /, /listić FRAMOST/

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/