Foto: SaraD

Usprkos mnogim izazovima i promjenama koje su oblikovale tijek povijesti, neki događaji ostaju duboko usađeni u kolektivnoj svijesti čovječanstva. Jedan od tih neizbrisivih trenutaka je pojava prvih jaslica prije 800 godina, događaj koji je postavio temelje za jedan od najvažnijih obreda u kršćanskom svijetu – slavlje Božića, piše www.jabuka.tv.

Godina 1223. označila je revolucionarni trenutak u katoličkoj tradiciji kada je sveti Franjo Asiški u špilji kod mjesta Greccio odlučio prirediti posebnu božićnu misu. Umjesto uobičajenih liturgijskih činova, Franjo je odlučio stvoriti živopisan prikaz rođenja Isusa Krista. Inspiriran evanđeoskom pričom o Isusovu rođenju u Betlehemu, Franjo je organizirao mise na otvorenom, gdje su ljudi iz lokalne zajednice sudjelovali u prikazu događaja.

Franjo je koristio stvarne ljude i životinje kako bi dočarao događaj na što stvarniji način. Ova inovacija nije samo označila početak tradicije postavljanja jaslica tijekom božićnih blagdana, već je postala simbol poniznosti, siromaštva i jednostavnosti – vrijednosti koje su često zanemarene u vremenima raskoši i obilja.

Tijekom stoljeća, tradicija postavljanja jaslica proširila se diljem svijeta. U različitim kulturama, jaslice su dobile svoje jedinstvene oblike, od tradicionalnih drvenih figurica do suvremenih i umjetničkih interpretacija. Ovaj običaj postao je neizostavan dio božićnih priprema, povezujući obitelji, zajednice i vjerske skupine diljem svijeta.

Dok obilježavamo 800. godišnjicu od pojave Prvih Jaslica, važno je razmotriti njihov značaj u suvremenom kontekstu. Jaslice su više od tradicionalnog ukrasa; one su podsjetnik na važnost jednostavnosti, ljubavi prema bližnjima i radosti.

U svijetu koji se često suočava s izazovima, sukobima i podjelama, prve jaslice podsjećaju nas na bit Božića – poruku nade, mira i ljubavi.

Potiču nas da pronađemo radost u jednostavnosti, da cijenimo ljepotu zajedništva i da njegujemo duhovne vrijednosti koje nadmašuju materijalno bogatstvo.

Izvor: / www.jabuka.tv /

Poveznica: Obilježavamo 800. godina od prvih jaslica za koje je zaslužan sveti Franjo – Jabuka.tv

/Misija FRAMOST/