Foto: Wikimedia/ Izvor: Bitno.net

Devetnice spadaju među najpopularnije oblike pobožnosti današnjih vremena. One imaju stare, pa čak i duboke biblijske korijene. U optjecaju je mnogo devetnica, a i sami možemo načiniti devetnicu od devet nama najdražih molitava. Crkva, međutim, preporučuje da pokušamo uskladiti privatnu pobožnost s liturgijskom godinom; piše portal Bitno.net i donosi devetnice koje možete izmoliti kao pripravu za blagdane i spomendane koje slavimo u siječnju.

Devetnica sv. Antunu Pustinjaku (moli se od 8. do 16. siječnja)

Svetog Antuna Pustinjaka često se prikazuje sa zvoncem u ruci koje označava svečevu sposobnost istjerivanja zlih duhova. Zaštitnik je uzgojitelja i uzgoja svinja. Svinja koja predstavlja demone, požudu i proždrljivost, često prati sv. Antuna Pustinjaka i znak je njegove pobjede nad grijehom i niskim strastima poput proždrljivosti. Devetnicu ovom svecu možete moliti ovdje.

Devetnica sv. Franji Saleškom (moli se od 15. do 23. siječnja)

Sv. Franjo Saleški jedan je od najpoznatijih učitelja duhovnog života i omiljeni duhovni pisac, zaštitnik je novinara i pisaca. Devetnicu ovom svecu možete moliti ovdje.

Devetnica sv. Tomi Akvinskom (moli se od 19. do 27. siječnja)

Ovaj svetac autor je jedne od najljepših pjesama Presvetom sakramentu. Kad je jednom klečao pred raspelom, sam Spasitelj mu je progovorio: “Ti si o meni tako lijepo pisao, što želiš kao nagradu?” Svetac je odgovorio: “Samo tebe, Gospodine!” Devetnicu ovom svecu možete moliti ovdje.

Devetnica sv. Ivanu Boscu (moli se od 22. do 30. siječnja)

Svetac prijatelj djece i mladih svojim savjetima i zagovorom pomaže roditeljima u odgoju djece. Njegove savjete o odgoju možete pročitati ovdje, a devetnicu sv. Ivanu Boscu možete moliti ovdje.

Devetnica Prikazanja Gospodinova u hramu (moli se od 24. siječnja do 1. veljače)

Blagdanom Svijećnice ili Prikazanja Gospodinova u hramu slavi se događaj iz Isusova djetinjstva, kada su, prema Mojsijevu zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u hram u Jeruzalemu da ga obredno prikažu Bogu. Devetnicu uoči ovog blagdana možete moliti ovdje.

Izvor: Bitno.net

Poveznica: Devetnice koje možete moliti u siječnju – Bitno.net

/Misija FRAMOST/