Odlukom Drugog vatikanskog sabora božićno vrijeme završava prvom nedjeljom nakon Bogojavljenja – nedjeljom Krštenja Gospodinova. U spomen na taj događaj, navečer uoči dana Isusova krštenja blagoslivljala se voda te se u mnogim kršćanskim krajevima blagdan Bogojavljenja ili Sveta tri kralja, 6. siječnja, po tom običaju naziva i Vodokršće.

Vodokršće, tj. obred blagoslova vode, javlja se još u prvim kršćanskim vremenima. Najnoviji obrednik blagoslova vode uoči ili na samu svetkovinu tumači kako očitovanje Isusova utjelovljenja rasvjetljuje ljudsku svakodnevicu.

Blagdan Bogojavljenja nastao je na Istoku, gdje se na taj dan, u spomen na bogojavljenje prigodom Isusova krštenja, blagoslivlja voda. U vodu je dodavana sol kako bi se još više istaknula djelotvornost čišćenja. Tom blagoslovljenom vodom škropili bi se poganski hramovi kako bi ih se pripravilo za kršćansko bogoslužje. U 8. stoljeću blagoslov vode postao je sastavni dio sv. mise. Poslije blagoslova vode škropilo se crkve, a vjernici bi blagoslovljenu vodu nosili u svoje domove i njome škropili obitelj, groblje, imanje i stoku.

Blagoslov vode, osim što podsjeća na Kristovo krštenje, spomen je i na svako krštenje po kojem se ljudski rod čisti od istočnoga grijeha.

Pod utjecajem istočnog kršćanstva, u hrvatskoj kršćanskoj tradiciji razvio se običaj blagoslivljanja vode i soli na blagdan Bogojavljenja, dok je u zapadnoj liturgiji takav obred vezan uz Uskrs.

Blagoslovljenom vodom blagoslivljaju se kuće i obitelji. Prigodom blagoslova kuća, na nadvratnicima se slovima ”G”, ”M” i ”B” označavaju inicijali trojice kraljeva – Gašpara, Melkiora i Baltazara. Izvorno su se ti inicijali zapisivali na latinskom pa je umjesto početnoga ”G” stajalo ”C” (Casparus). Tako su inicijali, osim imena kraljeva, označavali i akronim blagoslovne formule: ”Christus mansionem benedicat”, što na hrvatskome znači: ”Neka Krist prebivalište blagoslivlja.” Između inicijala stavljaju se križići kao znak blagoslova, a oko njih upisuju se brojke koje označavaju tekuću godinu.

Izvori: / Hr.wikipedia.org /, / Brotnjo.info /, / Hip.ba / , / Uskoplje.info /

Foto: SaraD

/Misija FRAMOST/