Foto/ Izvor: Hercegovački portal

Gripa je prisutna u našim životima češće nego što mislimo. Budući da od gripe vjerojatno obolijevamo gotovo svake godine, nije dovoljno samo prepoznati njezine znakove, već znati kako je liječiti i zaštititi se od nje.

Prehlada, gripa ili angina?

Kada ne znamo koja nas je bolest napala, najbolje je vjerovati simptomima koje bolest nosi.

Većina prehlada počinje postupno: loše opće stanje, bolovi pri gutanju, hladnoća, kihanje, glavobolja, a apetit se može pogoršati. Kod prehlade obično nemamo visoku temperaturu; djeca su iznimka jer kod prehlade mogu imati visoku tjelesnu temperaturu.

Gripa se javlja sezonski i mala je vjerojatnost da ćete dobiti gripu u jesen ili kasno proljeće. Za razliku od prehlade, gripa obično počinje iznenada: javljaju se jaki bolovi u mišićima i zglobovima, groznica, visoka tjelesna temperatura, suhi kašalj, bol iza očiju i glavobolja.

Angina može uzrokovati i visoku tjelesnu temperaturu, a još su tipičniji jaki bolovi pri gutanju te povećani i crveni krajnici koji mogu imati bijele naslage. Simptomi angine često su popraćeni natečenim limfnim čvorovima na vratu i ispod donje čeljusti.

Infekcija virusom influence

Da bismo dobili gripu, prvo moramo doći u kontakt s virusom. U organizam može ući sitnim kapljicama i izlučevinama dišnog sustava zaražene osobe, a možemo se zaraziti i neizravno: kontaktom s predmetima na kojima se nalaze izlučevine dišnog sustava i virusi.

Ako se još nismo zarazili ili cijepili određenom podvrstom virusa, velika je vjerojatnost da ćemo se u kontaktu s njom doista i razboljeti. Infekcija određenim podtipom virusa ne štiti nas od gripe u potpunosti, ali sprječava teži tijek bolesti u slučaju ponovne infekcije istim podtipom virusa gripe.

Koliko je gripa opasna?

Ako istodobno nemamo druge bolesti, gripa obično prolazi bez komplikacija i nije opasna.

Za liječenje gripe vrijedi pravilo ostati kod kuće, piti dovoljno tekućine i ublažiti simptome. Kod ležanja s grčevima ne treba ostati u krevetu cijelo vrijeme, ali barem u vrijeme povišene tjelesne temperature i lošeg općeg stanja organizma ne preporuča se veći fizički i psihički napor.

Nakon prestanka gripe također se preporučuje postupni nastavak normalnih dnevnih aktivnosti. Posebno treba biti oprezan zimi; hladan zrak može izazvati napade kašlja i otežano disanje jer virusi oštećuju sluznicu dišnog sustava koja inače služi kao zaštita od čestica prašine i virusa.

Kada posjetiti lječniku?

Gripu zapravo možemo preboljeti i bez odlaska u ambulantu. Liječnik će procijeniti je li kod težeg tijeka bolesti potrebno bolničko liječenje, ali inače neće propisivati ​​nikakve posebne lijekove; gripa je virusna infekcija kod koje liječenje antibioticima nema učinka.

Posjet liječniku nužan je samo ako ne uspijevamo sniziti temperaturu, osjećamo gušenje, odnosno otežano disanje ili ako se osnovna bolest pogorša. Moramo i kod liječnika ako nam je već bilo bolje, ali onda je opet porasla temperatura i počeli smo iskašljavati gnojni ispljuvak. Vjerojatno se razvila dodatna bakterijska infekcija za koju će liječnik propisati odgovarajuće antibiotike.

Liječenje gripe obično traje od 7 do 10 dana.
Kada imunološki sustav dobro radi i opće stanje je dobro, gripa obično kraće traje, a tijek bolesti lakši. Kod muške djece, starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima gripa može imati teži oblik i dulje trajati. Teži tijek gripe moguć je i kada smo prvi put zaraženi određenim podtipom gripe; Naime, svake godine gripa uzrokuje sve više podtipova virusa.

Lijekovi protiv gripe

Liječenje virusne infekcije antibioticima nema smisla, stoga nema posebnih lijekova za liječenje gripe; međutim možemo liječiti simptome infekcije.

Na tom području možemo odabrati jedan od brojnih analgetika koji će ublažiti bolove, pridonijeti bržem oporavku i jačanju imunološkog sustava. Posljednjih godina sve je više dokaza da bioaktivni polisaharidi (IMG ® ) snažno podupiru rad imunološkog sustava, što omogućuje bolju i bržu obranu organizma od infekcija virusima prehlade i gripe.

Prirodno liječenje gripe

Pri uporabi ljekovitih biljaka i lijekova dobivenih od njih moramo biti oprezni jer u kombinaciji s drugim lijekovima mogu sadržavati tvari koje imaju štetno djelovanje. Uvijek je sigurnije uzimati lijekove sa samo jednom djelatnom tvari; u slučaju kombinacija više ljekovitih sastojaka teško je predvidjeti kako će oni međusobno djelovati. U svakom slučaju, lijekove treba kupiti u ljekarni, jer tamo o mogućim nuspojavama možemo pitati farmaceute koji imaju odgovarajuću edukaciju.

Sprječavanje gripe

Gripa je prilično učinkovita i svakako se može spriječiti cijepljenjem. Cijepljenje se obavlja u studenom ili prosincu, čak i prije pojave gripe, a cijepljenje se ponavlja svake godine. Naime, cjepivo ne jamči dugotrajni imunitet i djeluje samo protiv tih podtipova.

Piše: doc. dr. Mateja Logar, dr. med. specijalista infektolog

Izvor: Hercegovački portal

Poveznica: Gripa: simptomi, liječenje, prevencija | Hercegovački portal (hercegovackiportal.com)

/Misija FRAMOST/