Foto/ Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Sveta Tatjana (Tatiana, Taziana), rimska mučenica u vrijeme cara Aleksandra Severa, kći rimskog konzula, rođena je u Rimu početkom III. stoljeća. Tatjanin otac potajno je vjerovao u Krista pa je i ona oduševljeno prihvatila kršćanstvo i postala đakonica. Zbog toga je morala odgovarati pred carskim sucem Ulpianom. Ulpian je dao odvesti Tatjanu u jedan poganski hram i zatražio od nje da žrtvuje poganskom bogu Apolonu. Tatjana se u očaju obratila Kristu za pomoć, a nakon njezine molitve odjeknuo je snažan potres pa su popadali svi kipovi poganskih bogova. Zbog toga je Tatjana okrivljena i podvrgnuta okrutnim mukama.

Mučitelji su od nje zatražili da se odrekne vjere u Krista, a kad nije pristala, udarali su je, iskopali joj oči, vezali dva dana za stup i s glave skidali kožu. Potom su je bacili u vatru, a nakon toga i među gladne divlje zvijeri. Kad je i nakon toga ostala živa, zlotvori su Tatjani odrubili glavu. O tome izvještava i Rimski martirologij. Dogodilo se to u Rimu na današnji dan, 12. siječnja 225.

Od VII. do XV. stoljeća na Kvirinalu je stajala crkva posvećena svetoj Tatjani. Njezine relikvije čuvaju se u Carigradu. Sveta Tatjana osobito je štovana kod mladeži u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji, a kao svoju zaštitnicu časte je sveučilištarci.

Sretan imendan čestitamo svim našim Tatjanama, Tanjama i Tajama!

Uz današnji dan vezane su svetkovine i spomendani: Sveti Arkadije, Sveta Marguerite Bourgeoys

Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Poveznica: Župa svetog Nikole biskupa – Jastrebarsko – Svetac dana (zupajastrebarsko.hr)

/Misija FRAMOST/