Foto: crkva sv. Jakova, Međugorje; Izvor: Brotnjo.info

Prije točno 55 godina blagoslovljena je crkva sv. Jakova u Međugorju. Nakon utemeljenja župe 1892., prva župna crkva, za ono vrijeme velika i lijepa, bila je dovršena 1897. godine.

Zbog trusnoga tla na kojem je bila sagrađena, njezini su zidovi ubrzo počeli pucati, a cijelo zdanje tonuti, pa se odmah nakon Prvog svjetskog rata počelo misliti na gradnju nove crkve. Izgradnja nove župne crkve počela je 1934. godine. Do početka II. Svjetskog rata izgradilo se 2,5 m visine zidova i nakon toga radovi na izgradnji crkve su stali do 60-tih godina.

Izgradnja današnje crkve završena je 19. siječnja 1969., kada je crkva i blagoslovljena.

”Neposredno prije proslave rasvijetljen je i Križevac sa svojim impozantnim križem: u tu je svrhu iz sela provedeno oko 700 metara kabla. O veličanstvenom slavlju u Međugorju u povodu blagoslova nove crkve 19. siječnja 1969. opširno je izvijestio i Glas Koncila”, piše fra Robert Jolić u svojoj monografiji ‘Župa Međugorje’ i naglašava kako se s radovima nastavilo i nakon blagoslova, jer nije bio uređen interijer, nisu bili izgrađeni zvonici…

”Do kraja lipnja dovršena je izgradnja obaju zvonika te je izliven betonski plato ispred crkve. Nakon toga je zvono iz stare crkve preneseno u novu. Radovima je rukovodio fra Hadrijan Sivrić, poznati graditelj i ondašnji ekonom Provincije. U srpnju 1969. je postavljen gromobran na crkvu. U kolovozu su završeni radovi na zvonicima i pročelju crkve. (…) Naknadno su, u lipnju 1974., postavljene piramide ili šiljci na zvonicima, koji su onda prekriveni bakrom”, navodi fra Robert Jolić, i dodaje kako se nastavilo s unutarnjem uređenjem crkve.

Potpuno uređena crkva je bila je 1980. godine i spremno je dočekala sva kasnija događanja u međugorskoj župi.

”Vanjski izgled župne crkve nije se u bitnome mijenjao otkako je dovršena 1980. godine. Ipak su na njoj izvedeni brojni manji zahvati koji su je u mnogome poljepšali”, piše fra Robert Jolić ističući najvažniji rad na crkvi – izgradnju vanjskog oltara, koji je dovršen 9. travnja 1990. Nastavilo se tada s uređenjem okoliša i staza te postavljanjem klupa za hodočasnike, a sve je bilo dovršeno do godišnjice ukazanja 1990. godine, navodi se u monografiji ‘Župa Međugorje’.

Autor: Velimir Begić / Radiopostaja Mir Međugorje

Izvor: Brotnjo.info

Poveznica: 55 godina je prošlo od završetka i blagoslova crkve sv. Jakova u Međugorju – Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina

/Misija FRAMOST/