Na današnji dan prije točno 26 godina, 31. siječnja 1998., u ruandskom glavnom gradu Kigaliju ubijen je fra Vjeko Ćurić – “afrički Oskar Schindler”; bosanski franjevac i misionar koji je pokrenuo župu Kivumu u Ruandi. Vijest o tom tragičnom događaju objavili su skoro svi svjetski mediji, a dan nakon ubojstva, papa Ivan Pavao II. je u svom govoru na Trgu sv. Petra u Vatikanu rekao: ”Fra Vjeko je još jedna žrtva dodana dugom nizu misionara koji su svoju ljubav prema Kristu i afričkim narodima potvrdili žrtvujući vlastiti život”.

Fra Vjeko Ćurić rođen je 26. travnja 1957. u Lupoglavu, u župi Osova kod Žepča, kao drugo od šestero djece u obitelji Petra i Ane Ćurić. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a Franjevačku klasičnu gimnaziju i novicijat u Visokom. Školovao se za svećenika od 1976. do 1982., kada je zaređen diplomiravši filozofiju i teologiju na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Za vrijeme studija javio se u njemu misionarski poziv pa je poslije završenog studija i ređenja otišao u Pariz na učenje francuskog jezika i pripremanje za odlazak u misije u Ruandu za koju je govorio da je najsličnija Bosni po svojim bregovima, čak i klimom.

Prema franjevačkom planu “Projekt Afrika” u Ruandu dolazi 1983.. Nastojao je naučiti lokalne običaje i plemenske jezike, a lokalno stanovništvo pomagao je kako u duhovnim tako i u materijalnim potrebama; izgradio crkvu, bolnicu, školu, brojne obiteljske kuće i organizirao konvoje humanitarne pomoći.

Dijelio je s tamošnjim ljudima sve teškoće života afričkog sela, a potom i grozote krvavog ratnog sukoba između Hutua i Tutsija 1994., koji je odnio skoro milijun života.

Za vrijeme ratnog sukoba gotovo svi svećenici bijelci napustili su zemlju. Fra Vjeko je ostao. Nije mogao napustiti svoje Ruanđane, nego je riskirajući svoj život aktivno sudjelovao u spašavanju 100-tinjak tisuća ljudi, a nakon sukoba posvetio se pomaganju ratom napaćenim ljudima.

Spašavao je i pomagao sve kojima su spas i pomoć trebali, ne gledajući plemenske razlike. Zato stječe nadimak ”Otac hrabrosti” i biva prozvan ”afričkim Oskarom Schindlerom” jer je spasio brojne civile od genocida i sigurne smrti.

Svojim nesebičnim djelima i pomažući bližnjemu u nevolji stekao je i neprijatelje. Više puta bio je u smrtnoj opasnosti za vrijeme i nakon rata. U travnju 1996. dva su ga razbojnika napala želeći ga strijeljati, ali im je uspio pobjeći. Napad koji se dogodio 31. siječnja 1998. godine nije preživio. Ubojica je bio s njim u autu i kad su stigli do crkvice u Kigaliju u njega je ispalio osam hitaca iz pištolja. Ubojica nikada nije pronađen.

Fra Vjeko je pokopan u mjestu Kivumu, u župnoj crkvi koju je sagradio sa svojim vjernicima. Obred sahrane i svetu misu 3. veljače 1998. predvodio je apostolski nuncij u Ruandi nadbiskup Julius Janusz, uz sedam ruandskih biskupa, 160 svećenika, nekoliko stotina redovnika i redovnica te nebrojeno mnoštvo vjernika koji su htjeli odati zadnju počast njihovom bratu i župniku koji im je neprestano služio.

Natpis iznad groba savršeno izražava ono što je fra Vjeko živio: ”NITKO MI NE MOŽE ODUZETI ŽIVOT, JA GA SAM DARUJEM!”

Nesebično se posvetio služenju drugima i njegov misijski put urodio je mnogim plodovima – od onih pastoralnih do graditeljskih pothvata, i uz sve što je napravio, značajno je pridonio i razvitku poljodjelstva u Ruandi. Nasilna smrt prekinula je mnoge njegove planove, ali fra Vjekini snovi nisu ostali neostvareni – njegova su subraća potpomognuta brojnim dobročiniteljima nastavila raditi i graditi u Ruandi.

Fra Vjeko Ćurić istinski je svjedok i primjer ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Njegovi župljani u rodnoj Osovi i u Ruandi, mole za dan kada će njegovo ime i žrtva biti uzdignuti na svetost oltara. Na tu nakanu 1. rujna 2012., s odobrenjem crkvenih vlasti, Franjevačkog provincijalata Bosne Srebrene i kardinala Vinka Puljića, izdana je molitva za beatifikaciju fra Vjeke Ćurića.

MOLITVA ZA BEATIFIKACIJU FRA VJEKE ĆURIĆA

Bože, naš dobri nebeski Oče, Tvoj misionar fra Vjeko Ćurić naviještao je Radosnu vijest spasenja narodu Ruande, pomagao mu u najrazličitijim nevoljama, spašavao ugrožene u ratnom vihoru, te je konačno i svoj život dao žrtvujući se za opće dobro.
Molimo Te, udijeli nam po njegovu zagovoru milosti koje su nam potrebne za naš zemaljski život i za vječno spasenje.
Posebno Te molimo za ………….….…. (navedite svoju nakanu), te da što prije mognemo fra Vjeku častiti kao blaženika i sveca Katoličke Crkve.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen. (Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.)

VIDEO: O životu i djelu fra Vjeke Ćurića, bosanskog franjevca, misionara i mučenika, više možete doznati u dokumentarnom filmu Jakova Sedlara, klikom na poveznicu: Vjeko, bosanski fratar mucenik on Vimeo;

te u vezanim člancima: Fra Vjeko – Fratar Hrvat iz BiH koji je spasio 100.000 Ruanđana – Večernji.hr (vecernji.hr); Na današnji dan prije 25 godina ubijen hrvatski misionar fra Vjeko Ćurić | HKM

Izvori: Hr.wikipedia.org, Hkm.hr, Zepački dnevnik, Svjetloriječi.ba, Centar Otac Vjeko, Srce za Afriku

/Misija FRAMOST/