Foto/ Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Sveti Damjan Afrički (Damiano d’Africa), mučenik, rodio se u V. stoljeću. Prema djelu ”Libro della Cavatta”, što ga je 1744. napisao svećenik Pietro Francesco de Comitibus, koji se poziva na tradicionalne podatke iz različitih martirologija, Damjan je bio rimski vojnik, stacioniran u Africi.

Po nalogu vandalskog vladara Trazamunda Damjan je podnio mučeništvo na današnji dan, 12. veljače 504, nedaleko od Kartage. Po nekim verzijama to se dogodilo u Aleksandriji. Mučeništvo za kršćansku vjeru Damjan je pretrpio zajedno s dječacima Modestom i Amonom (Modesto i Ammonio). Pokopali su ih kršćani, a kasnije su Damjanove relikvije premještene u Kalepodijeve katakombe u Rimu, blizu ceste Aurelia Antica.

U 17. stoljeću, između 1647. i 1650, relikvije svetog Damjana Afričkog našle su svoje mjesto u naselju Fara Novarese (provincija Novara, Pijemont), u župnoj crkvi svetih Fabijana i Sebastijana. Na tom mjestu podignuta mu je 1745. kapela.

Postoji i sveti Damjan Rimski (Damiano di Roma), mučenik, koji je pripadao kršćanskoj zajednici u Rimu. Njegove relikvije pronađene su u katakombama svetog Kalista i poslane u španjolski grad Salamancu. I njega Crkva slavi na današnji dan, 12. veljače.

Uz današnji dan vezane su svetkovine i spomendani: Sveti Grgur II., Sveta Eulalija iz Barcelone, Sveti Ludano, Blaženi Reginald Orleanski

Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Poveznica: Župa svetog Nikole biskupa – Jastrebarsko – Svetac dana (zupajastrebarsko.hr)

/Misija FRAMOST/