POST VRIJEDI SAMO ONDA AKO SE TEMELJI NA DOBRIM DJELIMA

… riječi su starozavjetnog proroka Izaije, koji tumači kako post ne vrijedi ukoliko čovjek svjesno čini zlo drugome; da takav post je himben pa čak i svetogrđe. I dalje kaže: ”Ne postite više kao danas”…, nego Bogu po volji!!

A Bog ovako poručuje po proroku Izaiji:

”Zar je meni takav post po volji u dan kad se čovjek trapi? Spuštati kao rogoz glavu k zemlji, sterati poda se kostrijet i pepeo, hoćeš li to zvati postom i danom ugodnim Jahvi?

Ovo je post koji mi je po volji, riječ je Jahve Gospoda: Kidati okove nepravedne, razvezivat` spone jarmene, puštati na slobodu potlačene, slomiti sve jarmove;

podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov svoj beskućnike, odjenuti onog koga vidiš gola i ne kriti se od onog tko je tvoje krvi.

Tad će sinut` poput zore tvoja svjetlost, i zdravlje će tvoje brzo procvasti. Pred tobom će ići tvoja pravda, a Slava Jahvina bit će ti zalaznicom.”

 ( Čitanja: Izaija 58, 5-8 )

Korizma nije vrijeme mučenja, niti post podrazumijeva samo odricanje i uzdržavanje od hrane ili nekog osobnog užitka. Istina, i takvo djelo pokore ima svoju vrijednost, jer i sam Isus je postio 40 dana u pustinji, ali naša dužnost kao istinskih Kristovih sljedbenika jest činiti dobro prije svega; opraštati, vršiti Božje zapovijedi i ljubiti Boga i bližnjega svoga. To je post po volji Božjoj i korizma koja donosi ploda.

Foto: SaraD

/Misija FRAMOST/