Foto: HKUD ''Sv. Ante - Cim''

Hercegovina.in

19. veljače 2024.

Evo za početak hoćete li nam reći koliko trenutno članova broji HKUD-u “Sveti Ante” Cim?

– HKUD “Sv. Ante – Cim” Mostar ima više sekcija. Najbrojnija je folklorna sekcija koja trenutno ima 131 člana koji su raspoređeni prema dobnim skupinama. Osim folklorne, tu je i mješoviti pjevački zbor “Sv. Ante ’39”, kreativne radionice “Zlatovez” i “Sv. Franjo – Ilići”, tečajevi engleskog … što je ukupno oko 300 aktivnih članova.

Koji je primarni cilj postojanja društva?

-Primarni cilj postojanja društva jeste očuvanje i prezentacija kulturnog blaga i nasljeđa, ali i povezivanje te suradnja s brojnim drugim ansamblima, društvima, udrugama, pojedincima koji rade na očuvanju baštine i tradicije.

Vaše Društvo ima brojne sekcije, pa možete li nam ih nabrojiti?

Kao što sam već spomenuo najaktivnija i najbrojnija sekcija društva je svakako folklorni ansambl koji unutar sebe ima 7 grupa, dječji A ansambl, dječji B ansambl, pripremni ansambl, koncertni ansambl, rekreativnu skupinu, izvornu skupinu i pjevački ansambl. Uz folklor tu su i gore pobrojane sekcije. U pripremi je i tamburaška sekcija, te škola tehničke kulture.

Društvo postoji više od 150 godina, kome možemo najviše zahvaliti što je i danas aktivno?

Zahvaljujući franjevcima, 1872. godine u Franjevačkom samostanu u Mostaru je ustanovljeno Društvo svetog Ante i djelovalo je sve do 1945. godine kada je njegov rad bio zaustavljen. Zatim se 1993. godine zahvaljujući fra Luki Mariću i njegovim suradnicima u Domu svetog Ante Društvo ponovno pokreće od starih i preživjelih članova Društva s podmlatkom. I od tada aktivno radi i djeluje do danas.

Brojni su nastupi iza društva u zemlji i inozemstvu, pa možete li se sjetiti nekih koji će vam ostati u trajnom sjećanju?

Društvo, ponajviše folklorni ansambl često putuje. Od Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore veoma su česta i druga inozemna putovanja, Grčka, Makedonija, Italija, Mađarska, Njemačka, Češka. Jedno od meni posebnih putovanja je posjet prijateljima i našeg Društva, ali i Grada Mostara, u Montegrotto Terme u Italiji. Naše Društvo je u nekoliko navrata imalo koncerte kod njih i to u Parku Mostara gdje smo se uistinu osjećali posebno.

Svake godine organizirate koncert Gradu s ljubavlju i po tome ste prepoznatljivi. Koliko taj tradicionalni koncert znači za samo društvo?

Ako pitate još nekog člana našeg Društva, koji mu je najdraži projekt u godini, zasigurno ćete dobiti isti odgovor. Koncert “Gradu s ljubavlju” ima posebno mjesto kod sviju nas. Je li to zbog božićnog ugođaja, neke posebne blizine među ljudima, ne znam. Dugogodišnja neprekinuta tradicija održavanja ovog koncerta učinila je to da je ovaj koncert najduži i najveći božićni koncert u modernoj povijesti Mostara. U posljednjih nekoliko godina uistinu želimo podići razinu prezentacije folklorne umjetnosti na vrlo visoku, profesionalnu razinu bogatom produkcijom i kvalitetom izvedbi, što je brojna publika uistinu i prepoznala. A onda, ovaj koncert je i poklon našem gradu, s ljubavlju. Ulaz je svake godine besplatan.

Tradicionalan je i koncert u povodu Dana proslave sv. Ante u Cimu. Koliko taj koncert privlači pozornosti s obzirom da se on održava u vašoj lokalnoj zajednici?

Tradicionalna proslava svetog Ante u Cimu, uz to Dan našeg Društva, Smotra folklora, Dan Treće cimske bojne, obilježavanje Lipanjskih zora, Dan škole; sve su to sastavni dijelovi proslave u Cimu, 12. lipnja, na uočnicu svetog Ante. Cijeli program privlači veliku pozornost u Cimu, ali i u cijelom gradu jer je već više od 30 godina poznato da je taj dan fešta u Cimu. Društvo se svake godine potrudi toga dana pozvati i druga društva i učiniti ovu smotru raznovrsnijom i veselijom.

Nabrojili smo ta dva koncerta koja ćete sigurno održati i ove godine, pa jesu li počele pripreme za njih?

Aktivnosti našeg Društva, ponajviše ansambla traju kroz čitavu godinu. Pripreme za Proslavu svetog Ante počinju negdje u travnju, a za “Gradu s ljubavlju” u rujnu. Naravno vrijeme između se koristi za uvježbavanje i postavljanje novog programa, ali i za putovanja i gostovanja. Trudimo se svake godine postaviti i nove folklorne koreografije sukladno mogućnostima u ansamblu i prezentirati ih na kraju godine na božićnom koncertu. Vrijeme potrebno za postavljanje nekog novog folklornog područja je i nekoliko mjeseci. Već sada smo u kalendare upisali putovanja i gostovanja u Beč, Split, Zagreb, Slavonski Brod, Ohrid i Muć.

Koliko je zanimanje mladih da se uključe u rad društva?

U našem ansamblu zainteresiranost mladih je velika što i pokazuje naša brojnost. Razlog tomu je aktivnost i promocija na društvenim mrežama gdje ulažemo mnogo truda, zatim prezentacija i različiti projekti sa školama u Mostaru. Cilj nam je približiti folklornu umjetnost mladima, zainteresirati ih za ovaj oblik kulture i dati im priliku da i sami kreiraju određene folklorne sadržaje.

Kako se svi oni koji žele mogu uključiti u rad društva?

Naše Društvo nema određeno vrijeme kada se održavaju upisi, već smo otvoreni tijekom cijele godine. Dovoljno je da nam se svi zainteresirani jave na naše stranice i informiraju o skupini kojoj pripadaju. Ovdje želim naglasiti kako naš ansambl ima i rekreativnu grupu koja svoj termin ima utorkom i tu se mogu uključiti svi bez obzira na dom koji žele na jedan zanimljiv način naučiti plesati neka kola i osnovne plesne korake i odlično se rekreirati.

Za kraj imate li neku poruku za naše čitatelje?

Hvala vam na podršci koju ste nam ovim putem pružili i zainteresirali se o našim brojnim aktivnostima. Svim roditeljima želim poručiti da upišu svoje dijete na folklor barem jednu sezonu jer znanstveno je dokazano da su nemjerljive dobrobiti bavljenja folklorom u dječjoj dobi, od fizičkih do onih socijalnih.

HERCEGOVINA.in

Više na poveznici izvora: Marinko Jurić: Cilj nam je približiti folklornu umjetnost mladima – Hercegovina.in

VELIKA HVALA Hercegovina.in !!


/Misija FRAMOST/