Foto/ Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Sveta Ana Proročica bila je po Evanđelju udovica iz plemena Aserova, službenica u jeruzalemskom hramu, koja je dijete Isusa prepoznala kao Mesiju. U Lukinom Evanđelju (Lk 2,36-38) piše ovako: ”Također tada bijaše proročica Ana, Famuelova kći, iz plemena Aserova, u vrlo odmakloj dobi. Poslije svoga djevojaštva živjela je u braku sedam godina, zatim sama kao udovica do osamdeset i četvrte godine. Ona nije ostavljala hrama. Noću i danju služila je Bogu postom i moltvom. Upravo toga časa pristupi i ona te počne hvaliti Boga i govoriti o Djetetu svima koji su očekivali otkupljenje Jeruzalema.”

Ana je ostala udovica navršivši 21 godinu. Bila je učiteljica i odgojiteljica djevojčica iz Davidovog kraljevskog roda. Prema predaji, pomagala je Blaženoj Djevici Mariji od njezinog prikazanja u hramu do zaruka sa svetim Josipom. Potaknuta Duhom Svetim u pravi čas se zajedno sa starcem Šimunom našla u hramu, baš kada su Marija i Josip prikazali Isusa. Kao dobra poznavateljica Starog zavjeta prepoznala je veličinu trenutka i osjetila se pozvanom posvjedočiti da je dijete Isus očekivani i željeni Mesija. Starica, udovica bez djece, na neki način glasnica slabih i podređenih, ušla je tim svojim važnim svjedočenjem u povijest Spasa.

Sveta Ana, jedina proročica koju spominje Novi zavjet, zaštitnica je redovnica, udovica i samohranih majki. Umjetnici često u svojim djelima prikazuju prizor iz hrama (među njima Giotto, Rembrandt i Gerbrand van den Eeckhout), a Rembrandt je u portretu proročice Ane naslikao svoju vlastitu majku.

Uz današnji dan vezane su svetkovine i spomendani: Sveti Pier Damiani, Sveti Robert Southwell

Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Poveznica: Župa svetog Nikole biskupa – Jastrebarsko – Svetac dana (zupajastrebarsko.hr)

/Misija FRAMOST/