Seminar dinarske zone; Foto: GPOUO / plakat

Gacko pučko otvoreno učilište Otočac i ove godine organizira seminar Dinarske pjesme i plesovi namijenjen voditeljima i članovima folklornih skupina, društava i udruga koji će biti održan od 1. do 3. ožujka 2024. godine, u prostorijama osnovne škole “Zrinskih i Frankopana” Otočac i Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu.

Trodnevni seminar obuhvatit će odabranu folklornu građu (glazbeno-plesnu kulturu) dinarske zone. Svrha seminara je na primjerima plesne i glazbene baštine upoznati sadašnje i buduće voditelje folklornih skupina te pjevače i plesače s mogućnostima predstavljanja folklora na sceni kao i s mogućnostima rada s folklornim skupinama. Voditelji seminara su dr.sc. Joško Ćaleta i prof. Vidoslav Bagur.

Tradicijska glazba i ples integralni su dio hrvatske tradicijske kulture. Karakterizira ih raznolikost vokalnih i plesnih stilova i žanrova u različitim hrvatskim regijama, tj. različitim etnografskim zonama. Ovogodišnja radionica tradicijskog plesa i vokalne glazbe usmjerit  će se na folklornu tradiciju dinarskog područja koje pokriva brdske i susjedne im regije prostora središnje i južne Hrvatske – dalmatinskog zaleđa, Ravnih kotara, Bukovice, podvelebitskog kraja, Like, Korduna i Banovine. Osnovna plesna forma ovog područja je kolo, koje se u mnogim situacijama izvodi bez glazbene pratnje (nijemo kolo) ili uz vokalno napjevavanje.  Budući da se radionica održava u Otočcu, glazbeni i plesni primjeri bit će iz  područja Like, ali  i iz ostalih dijelova dinarskog područja na kojima je izvedbena aktivnost još uvelike prisutna.

Ono što posebno karakterizira pjevanje dinarskog areala jest ojkanje, staro tradicijsko pjevanje sa  specifičnom tehnikom potresanja glasa. Važnost ovog pjevanja prepoznalo je Ministarstvo kulture RH upisom u Registar kulturnih dobara RH  kao nematerijalnu baštinu vrijednu javnoga promoviranja i poticanja lokalne kreativnosti i različitosti, posebno zbog svoje specifičnosti na području Dinarskog areala, a značaj ovog kulturnog fenomena prepoznao je i UNESCO te je upisan na njegov popis nematerijalne kulturne baštine, kao što je upisano i  nijemo kolo. (piše: Glashrvatske.hrt.hr)

Ove godine na seminar se prijavilo više od 120 polaznika iz Hrvatske, Austrije, Švicarske, Njemačke i Bosne i Hercegovine, među kojima su i članovi našeg HKUD ”Sv. Ante – Cim”, Mostar.

Završni koncert polaznika održat će se u nedjelju, 3. ožujka 2024. s početkom u 18 sati u velikoj dvorani Učilišta u Otočcu.

Seminar dinarske zone; Foto: GPOUO / plakat

Izvori: GPOU Otočac, Glashrvatske.hrt.hr

Poveznica: https://glashrvatske.hrt.hr/hr/hrvatska/seminar-dinarskih-pjesama-i-plesova-11350455?fbclid=IwAR1owHr5xLA73jGs_bMVDHYlP0LTwAg0jOdcxnFLlTZb3mBe5sHS1fWGKWE

/Misija FRAMOST/