II. korizmeni tjedan

Petak, 1. 3. 2024., svagdan

IMENDANI: Feliks, Albin, David, Hadrijan, Jadranko, Zoran, Zorana

BOJA LITURGIJSKOG RUHA: ljubičasta

ČITANJA: Post 37,3-4.12-13a.17b-28; Ps 105,16-21;

MISAO IZ EVANĐELJA DANA: ”Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo!”, Mt 21,33-43.45-46

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme…

Reče Isus glavarima svećeničkim i starješinama narodnim:

”Drugu prispodobu čujte! Bijaše neki domaćin koji posadi vinograd, ogradi ga ogradom, iskopa u njemu tijesak i podiže kulu pa ga iznajmi vinogradarima i otputova. Kad se približilo vrijeme plodova, posla svoje sluge vinogradarima da uzmu njegov urod. A vinogradari pograbiše njegove sluge pa jednoga istukoše, drugog ubiše, a trećega kamenovaše. I opet posla druge sluge, više njih nego prije, ali oni i s njima postupiše jednako.”

”Naposljetku posla k njima sina svoga misleći: ‘Poštovat će mog sina.’ Ali kad vinogradari ugledaju sina, rekoše među sobom: ‘Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo i imat ćemo baštinu njegovu!’ I pograbe ga, izbace iz vinograda i ubiju.”

”Kada dakle dođe gospodar vinograda, što će učiniti s tim vinogradarima?”

Kažu mu: ”Opake će nemilo pogubiti, a vinograd iznajmiti drugim vinogradarima što će mu davati urod u svoje vrijeme.”

Kaže im Isus: ”Zar nikada niste čitali u Pismima: Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo — kakvo čudo u očima našim! Zato će se — kažem vam — oduzeti od vas kraljevstvo Božje i dat će se narodu koji donosi njegove plodove!”

Kad su glavari svećenički i farizeji čuli te njegove prispodobe, razumjeli su da govori o njima. I tražili su da ga uhvate, ali se pobojaše mnoštva jer ga je smatralo prorokom.

Riječ Gospodnja.

Izvor: / hilp.hr /

Poveznica: https://www.hilp.hr/liturgija-dana/

Foto: Misija FRAMOST

/Misija FRAMOST/