Foto: Kreativna radionica Zlatoveza, centar sv. Barbara - Rudnik, Mostar

Mnoge znanstvene studije pokazale su velike dobrobiti koje pletenje ostavlja na mentalno zdravlje. Počelo se primjenjivati kao djelotvorna holistička terapija jer tretira um i tijelo kao cjelinu. Kod terapijskog pletenja je cilj da se zaokupi jedan dio mozga dok se ostali dijelovi opuštaju, piše portal Pletenje.net.

Svijet se mijenja ubrzano, živimo u vremenu velikih neizvjesnosti i promjena načina života. Sve to utječe na nas i naše zdravlje. Osim što trebamo biti svjesni važnosti mentalnog zdravlja trebamo svakodnevno raditi na sebi, prihvatiti određene načine ponašanja i življenja. Kako smo tehnološki opsjednuto društvo, dobro je vratiti se starim vještinama ručnoga rada kao što su pletenje, heklanje, vez…

Pletenje nas čini sretnim

Pletenje podrazumijeva stvaranje nečega od samog početka. To pokreće oslobađanje dopamina, prirodnog antidepresiva u mozgu. Niti uz pomoć igli pretvaramo u uporabne predmete. Te predmete na kraju poklanjamo dragim osobama. Cijeli proces od planiranja rada do poklanjanja daje nam veliki osjećaj zadovoljstva i sreće. Ništa se ne može usporediti s osjećajem zadovoljstva kao kad pokloniš nešto što si izradio vlastitim rukama. Smanjuje osjećaj usamljenosti i potiče uključivanje u društvo.

Pletenje ublažava bol

Mozak se teško može koncentrirati na dvije stvari istovremeno tako da dok ste zaokupljeni pletenjem, mozak teško može uspješno interpretirati signale boli. Rad rukama pomaže pokretljivosti zglobova što pozitivno djeluje kod artritisa.

Pletenje je izvrsna zamjena za lošu naviku

Da biste se uspješno riješili loše navike morate naći neku zamjenu za nju. Pletenje je savršena zamjena jer je dostupna u svakom trenutku. Pletivo lako nosite svagdje sa sobom, jednostavno počnete izrađivati, ali i prestanete. Tijekom dana možete nebrojeno puta ponovo pristupiti svom radu. Napravljeni rad postat će simbol negativne navike koje ste se odrekli.

Pletenje potiče smirenost

Pletenje je meditativna praksa. Ruke su zauzete, glava oslobođena nepotrebnih misli, svijest je u stabilnom stanju ravnoteže. Ritmičko ponavljanje pokreta snižava otkucaje srca, spušta krvni tlak i izaziva stanje opuštenosti. Smiruje um i pomaže nakon stresnog dana.

Izvor: Pletenje.net

Poveznica: https://pletenje.net/pletenje-za-bolje-mentalno-zdravlje/

/Misija FRAMOST