Crkva sv. Franje, Ilići; Foto: Ante Boras

Svaki mjesec u liturgijskoj godini posvećen je nekom blagdanu ili pobožnosti. Tako je mjesec ožujak posvećen svetom Josipu.

Svetom Josipu se mnogi utječu u zaštitu i zagovor tijekom cijele godine. Uz razne molitve – litanije, zazive, devetnice; postoji i križni put sa svetim Josipom – molitva koja je već duže vrijeme prisutna u katoličkoj crkvi, ali vjernicima malo poznata.

KRIŽNI PUT SA SVETIM JOSIPOM

(*Tekst križnog puta pripremio je don Anđelko Kaćunko prema predlošku s portala Aleteia., navodi portal Hkm.hr)

Pjesma: Stala plačuć tužna Mati, gledala je kako pati, Sin joj na križ uzdignut.

I. POSTAJA – Isusa osuđuju na smrt

Isus je rođen da umre i sada započinje te korake koji vode do našega spasenja i otkupljenja. Sveti Josip je do neke mjere znao da će se to jednog dana dogoditi, jer je starac Šimun to prorekao u Hramu: Ovo je dijete “postavljeno na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan” (v. Lk 2,34). Znademo da ćemo, kao što je Josip umro, a Gospodin naš bio na putu da umre na Kalvariji, jednoga dana i mi sami zatvoriti oči u smrti.

Pomolimo se.

Dragi Sveti Josipe, molimo te, moli za nas, da primimo milost sretne i svete smrti.

Dragi Sveti Josipe, moli za nas!

Pjesma: Dušom njenom razboljenom, rastuženom, ražaljenom, prolazio mač je ljut

II. POSTAJA – Isus prima na se križ

Križ je predan Isusu i sada će ga nositi na ramenima do vrha Kalvarije. Sveti Josip bio je stolar. Neki umjetnički prikazi Isusa s Josipom u stolariji zamišljaju kako Isus izrađuje križ od drveta. Križ koji na ovoj postaji stavljaju na Isusa, nije On napravio, nego On sada podiže križ, prihvaća ga i ‘izrađuje’ dok ga nosi.

Pomolimo se.

Dragi Sveti Josipe, pomozi nam da prihvatimo križeve života koji su nam predani.

Dragi Sveti Josipe, moli za nas!

Pjesma: O koliko ucviljena bješe ona uzvišena, Majka Sina jedinog!

III. POSTAJA – Isus pada prvi put pod križem

Dok Isus hoda s križem, težina mu postaje prevelika i prvi put pada. Sveti Josip, koji je Isusa uzeo za svoga, sjetio se toga prvog Isusova pada. Svaki roditelj to čini dok gleda i vidi povredu i bol svog djeteta. U prvom dijelu svoga života Isus je imao Josipa koji mu je mogao priskočiti u pomoć, a sada Marija u blizini gleda i želi utješiti svog sina.

Pomolimo se.

Dragi Sveti Josipe, u našemu životnom spoticanju budi zagovornik za nas.

Dragi Sveti Josipe, moli za nas!

Pjesma: Bol bolova sve to ljući blaga Mati gledajući muke slavnog Sina svog.

IV. POSTAJA – Isus susreće svoju svetu Majku

Marija, koja se nalazi u blizini pronalazi sina te se gledaju. Isusov pogled – makar samo na trenutak – tješi njezino srce koje pati. Najavom i snagom Duha Svetoga, Marija je začela Isusa i nosila ga devet mjeseci u svojemu krilu. A onda, prvoga božićnog jutra majka i sin su se susreli s očima Svetoga Josipa punim radosti dok je gledao novorođeno dijete u jaslama. Ali sada je Marija na križnom putu sama, bez supružnika koji bi joj bio podpora u ovom žalosnom trenutku.

Pomolimo se.

Dragi Sveti Josipe, budi prisutan u obiteljima koje se susreću s bolestima i tugama svojih najmilijih.

Dragi Sveti Josipe, moli za nas!

Pjesma: Koji čovjek ne bi plak’o Majku Božju videć tako u tjeskobi tolikoj?

V. POSTAJA – Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ

Rimski su vojnici na nekoliko kratkih trenutaka ‘regrutirali’ slučajnog prolaznika da pomogne Isusu. Isusu je trebala pomoć poočima Josipa, koji je u snu čuo anđelove riječi te zajedno s Njime i Marijom pobjegao u Egipat. Josip je štitio Isusa tijekom njegova djetinjstva, kada mu je već tada netko želio nauditi.

Pomolimo se.

Dragi Sveti Josipe, zamoli Gospodina da nam pošalje ljude koji će biti uz nas onda kada su nam najpotrebniji.

Dragi Sveti Josipe, moli za nas!

Pjesma: Tko protužit neće s Čistom, kada vidi gdje za Kristom razdire se srce njoj?

VI. POSTAJA – Veronika pruža Isusu rubac

Veronika, žena koja gleda iz mnoštva, vidi kako krv i znoj padaju niz Isusovo lice. Želi nešto učiniti, želi mu pomoći pa uzima rubac i pritisne ga na njegovo lice. Razmislimo o brizi i ljubavi Svetoga Josipa prema Isusu kao djetetu. S očinskom ljubavlju liječio je Isusove rane. Očevim dodirom brisao je Isusove suze.

Pomolimo se.

Dragi Sveti Josipe, moli za nas da budemo svjesniji onih koji trebaju pomoć i osjetljiviji na njihove potrebe.

Dragi Sveti Josipe, moli za nas!

Pjesma: Zarad grijeha svoga puka gleda njega usred muka i gdje bičem bijen bi.

VII. POSTAJA – Isus pada drugi put pod križem

Križ ponovno postaje pretežak. Ali Isus ustaje, polako i sigurno uzima križ i opet nastavlja svojim putem. Treći posjet anđela govori Svetom Josipu da je povratak kući iz Egipta siguran. Promislimo kako je Svetom Josipu moralo biti teško kada su se vratili u Nazaret. Taj povratak u novi i drukčiji svakodnevni život bio je čin povjerenja. Kada se nama u životu dogodi neki pad, treba nam veće povjerenje u Božje planove za nas.

Pomolimo se.

Dragi Sveti Josipe, pomozi nam da se pouzdajemo u Boga poput tebe i s povjerenjem prihvaćamo Njegovu volju.

Dragi Sveti Josipe, moli za nas!

Pjesma: Gleda svoga milog Sina, ostavljena sred gorčina, gdje se s dušom podijeli.

VIII. POSTAJA – Isus tješi jeruzalemske žene

Isus govori okupljenim ženama sućutno: “Kćeri jeruzalemske, ne plačite za mnom, već za sobom i svojom djecom.” Ako Isus u svojoj muci te riječi i osjećaje izražava nepoznatim ljudima, možemo samo zamisliti što je sve podijelio sa Svetim Josipom tijekom svih skrivenih godina. Zasigurno su njihove riječi poučavale, liječile i tješile.

Pomolimo se.

Dragi Sveti Josipe, moli za nas, da riječi koje nam Isus govori mogu preobraziti i promijeniti naše srce.

Dragi Sveti Josipe, moli za nas!

Pjesma: Vrelo milja, slatka Mati, bol mi gorku osjećati daj, da s tobom procvilim.

IX. POSTAJA – Isus pada treći put pod križem

Pod teretom križa Isus pada treći put. Možda se život ponekad činio teškim za Svetog Josipa. Možda nije razumio sve što mu se događalo u životu. Kada se dvanaestogodišnji Isus izgubio, nakon što su ga tri dana tražili, On u hramu govori roditeljima da se mora baviti poslom svoga Oca. Isus se izgubio, a Josip je nastojao to razumjeti. Sveti Josip je cijeli život imao poticaje da shvati tajne kraljevstva Božjega.

Pomolimo se.

Dragi Sveti Josipe, moli za nas, da steknemo mudrost i razumijevanje božanskih otajstava.

Dragi Sveti Josipe, moli za nas!

Pjesma: Neka ljubav srca moga gori sveđ za Krista Boga, da mu u svem omilim.

X. POSTAJA – Isusa svlače

Pri rođenju se dijete rodi nago, a potom ga oblače. A sada je Isus u smrti lišen svoje odjeće. Ogrtač koji je nosio na sebi, možda je tkala upravo Njegova majka Marija. Kao novorođenče trebalo je njegovati dijete Krista, a zasigurno je Sveti Josip odgovarao na njegove potrebe i pomagao Mariji. Sada, kako se bliži čas mučenja i smrti, Isusa za smrt pripremaju tuđe ruke bez imalo nježnosti i samilosti.

Pomolimo se.

Dragi Sveti Josipe, pripazi na naše rane, zauzmi se za nas, pomozi da uvijek budemo odjeveni u Božju ljubav.

Dragi Sveti Josipe, moli za nas!

Pjesma: Rane drage, Majko sveta, Spasa za me razapeta, tisni usred srca mog.

XI. POSTAJA – Isusa pribijaju na križ

Isusovo tijelo probodeno je čavlima. Udarac za udarcem odjekuju, sve dok se križ ne uzdigne iznad zemlje. A bol se onda pojačava. Ti čavli nisu stolarski čavli koji su poznati Josipu i Isusu. To su čavli mučenja. Ali, to su čavli našega spasenja.

Pomolimo se.

Dragi Sveti Josipe, pomozi nam da šutimo kada treba, kako nikada ne bismo nikoga razapeli svojim riječima.

Dragi Sveti Josipe, moli za nas!

Pjesma: Neka dođu i na mene patnje za me podnesene Sina tvoga ranjenog.

XII. POSTAJA – Isus umire na križu

Sveti Ivan govori nam da je Marija stajala ispod Isusova križa. Marija je doživjela još jednu smrt voljene osobe. Najprije su umrli njezini roditelji, zatim njezini rođaci Sveta Elizabeta i Zaharija, pa Sv. Ivan Krstitelj, ali i njoj najbliži – Sveti Josip. A sada – i Sin. Isus je s križa Mariju povjerio Sv. Ivanu – po tome znademo da je Sveti Josip već prešao iz ovog života. Dok Isus udiše posljednji dah, prisjetimo se posljednjeg daha Sv. Josipa, koji je preminuo u društvu Marije i Isusa.

Pomolimo se.

Dragi Sveti Josipe, čuvaj obitelji koje su nedavno doživjele gubitak, budi s udovcima i tješi ožalošćene. 

Dragi Sveti Josipe, moli za nas!

Pjesma: Daj mi s tobom suze livat, Raspetoga oplakivat, dok na svijetu budem ja.

XIII. POSTAJA – Isusa skidaju s križa

Dok su Isusa skidali s križa, On također ponire u dubine podzemlja. Probija zatvorske rešetke smrti, vodeći Adama, Evu, Abrahama i Mojsija, proroke, ali posebno svoga dragog Svetog Josipa. Svojom smrću daje život svima koji su čekali spas i iskupljenje. Sada su vrata vječnog raja otvorena.

Pomolimo se.

Dragi Sv. Josipe, molimo te moli za naše obitelji i prijatelje koji su još uvijek u čistilištu. Po našim molitvama i Marijinim zagovorom, neka uskoro dođu uživati u Nebu.

Dragi Sveti Josipe, moli za nas!

Pjesma: U tvom društvu uz križ stati, s tobom jade jadovati želja mi je jedina.

XIV. POSTAJA – Isusa polažu u grob

Već od Isusova djetinjstva bila je nagoviještena njegova smrt. Smirna, mirisna pomast, kao dar jednoga od Triju kraljeva, čekala je ovaj dan pokopa. Sada je Isusovo tijelo pomazano i On tri dana posvećuje grobnicu za sve koji vjeruju u njega. Ne zaboravimo, gdje god da je Sveti Josip mogao biti pokopan, Isus je posjetio i njegovu grobnicu.

Pomolimo se.

Dragi Sveti Josipe, ti si se u društvu Isusa i Marije preselio s ovoga svijeta. Moli za nas do posljednjeg daha našega života i izmoli nam svima blažen odlazak s ovoga svijeta.

Dragi Sveti Josipe, moli za nas!

Pjesma: Kada dođu smrtni časi, Kriste Bože, nek me spasi Majke tvoje zagovor.

Kad mi zemlja tijelo primi, dušu onda uzmi ti mi u nebeski blažen dvor.

ZAVRŠNA MOLITVA

Hvala ti, Isuse, što si nam dopustio da hodamo s tobom postajama tvoga Križnoga puta. Hvala ti što si nam dao Svetoga Josipa kao zagovornika u ovo vrijeme velikih potreba našega naroda. Dok putujemo svojim križnim putem, u godinama koje su pred nama, potiči nas da se uvijek sjetimo kako za suputnika, uz tebe, imamo i Svetog Josipa čijoj se pomoći možemo obratiti, oponašajući tebe, dragi naš Spasitelju, i tvoju blaženu majku Mariju.

Hvaljen budi Isus Krist, raspeti naš otkupitelj!

I njegova pod križem žalostna Majka Marija.

Izvor: Hkm.hr

Poveznica: https://hkm.hr/duhovnost/molite-postaje-kriznog-sa-svetim-josipom/

/Misija FRAMOST/