Franjevački centar sv. Ante, Cim; foto: SaraD

Danas Crkva časti svetog Josipa – tesara iz Galileje, zaručnika Blažene Djevice Marije, Isusovog poočima i glave Svete obitelji. Bio je kraljevskog podrijetla, ”sin Davidov”, iz čijeg je roda trebao poteći Mesija.

Odlukom Hrvatskoga sabora iz 1687. godine proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda. Papinskom odlukom ”Quemadmodum Deus” Pia IX. 8. prosinca 1870. proglašen je zaštitnikom sveopće Katoličke Crkve (lat. Protector sanctae Ecclesiae). Sv. Josip je i zaštitnik Drugoga vatikanskog sabora, a od 2013. i Vatikana.

Josip je bio potomak iz Davidova kraljevskoga roda te je po njemu i Isus bio Davidov potomak (”sin Davidov”). Radio je kao siromašni tesar iz Nazareta i u njegovoj je blizini Isus proveo svoje djetinjstvo i mladost, živeći jednostavnim radničkim životom. Kršćani slave Josipa, Marijina zaručnika i Isusova poočima kao sveca i kao Božjega odabranika, kojemu je Bog povjerio biti glavom nazaretske obitelji u kojoj se ostvarilo Isusovo utjelovljenje.

Prema Evanđeljima, Bog mu je u snu rekao, neka uzme Mariju za svoju ženu i da se ne boji onoga koji je u njoj začet. Kasnije mu je također poručio, da uzme Mariju i dijete i ode u Egipat, i da se također u određeno vrijeme vrati iz Egipta i nastani u Nazaretu. Drugim riječima, Josip je bio dobro upućen u Božje govore.

Svetkovina sv. Josipa slavi se 19. ožujka, a 1. svibnja je spomendan sv. Josipa radnika.

Riječ “Josip” hebrejskog je podrijetla i znači “neka Bog pridoda”. Te je riječi zapisane u Starom zavjetu, izgovorila Rahela, ljubljena žena praoca Jakova, rodivši sina nakon duge neplodnosti, sina poznatog nam kao Josip Egipatski.

Također, današnji dan i svetkovina sv. Josipa, Isusova zemaljskog oca, u Hrvatskoj, Italiji i Lihtenštajnu se obilježava kao Dan očeva. Datumi u kojima se ovaj dan slavi razlikuju se od zemlje do zemlje no najčešće se slavi treće nedjelje u lipnju u 52 zemlje svijeta. Prvi Očev dan održan je 19. lipnja 1910. u SAD-u, u mjestu Spokane u američkoj državi Washington.

Svima koji nose ime Josip, Josipa, Joža, Jole, Jozo, Jozef, Jozefina,… čestitamo imendan!!

A svim očevima želimo sretan njihov dan!!

Sveti Josipe, brižni Kristov i naš branitelju, MOLI ZA NAS!!

Izvor: Hr.wikipedia.org

Poveznice: https://hr.wikipedia.org/wiki/Sveti_Josip; Očev dan – Wikipedija (wikipedia.org)

Vezano: 19. ožujka – Sveti Josip – Framost

Foto: SaraD

/Misija FRAMOST/