Foto/ Izvor: /Zupajastrebarsko.hr/

Danas je posljednja korizmena nedjelja- Nedjelja Muke Gospodnje (lat. Dominica in Palmis de passione Domini) ili Cvjetnica; Cvjetna nedjelja, Palmenica, Nedjelja od palmi, Palmana nedjelja (oko Dubrovnika), Neđeja od pome (Župa Dubrovačka), Uličnica,… To je kršćanski blagdan kojim mi vjernici, u nedjelju prije Uskrsa, slavimo spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem i označava početak Velikog ili Svetog tjedna u kojem se prisjećamo muke, smrti i uskrsnuća Kristova. Crkveni obredi sastoje se od svečanog ophoda, blagoslova palmi, maslina, vrbinih i drijenkovih grančica te čitanja ili kantanja ”Muke Isusove”.

Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja (Marko 11:1-11, Matej 21:1-11, Luka 19:28-44, i Ivan 12:12-19), ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu.

Pod svetim misama blagoslivljaju se zelene grančice i cvijeće. Blagoslovljene grančice vjernici zatim nose svojim domovima i stavljaju ih, najčešće, na križ na zidu kako bi ih podsjećale da je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem iskupio naše grijehe i stekao vječni život zajedno gdje se pridružio svome Nebeskom Ocu, a gdje se i vjernici nadaju da će doći kada napuste ovozemaljski svijet. Također, u hrvatskom folkloru blagoslovljenom se bilju pridavala dvostruka moć: zaštitna (od groma, tuče, bolesti) i plodonosna (osiguravanje dobra zdravlja i bogata uroda). Zbog toga se to bilje stavljalo u polje, u kuću i gospodarske zgrade, na groblje i na bunare. Masline, drijenak, mace i palme imaju važnu ulogu u pučkom vjerovanju o prenošenju vitalne snage bilja na dom. To drevno vjerovanje skladno se uklapa u kršćansko tumačenje Cvjetnice kao proljetne obnove, prije svega obnove čovjeka.

Izvori: /Zupajastrebarsko.hr/ ; Nedjelja.ba (Katolički tjednik) ; Hr.wikipedia.org

Foto: /Zupajastrebarsko.hr/

Oznaka: SVETAC DANA

/Misija FRAMOST/