II. vazmeni tjedan

Nedjelja, 7. 4. 2024., DRUGA VAZMENA NEDJELJA; Bijela nedjelja ili Nedjelja Božjega milosrđa

NAPOMENA: Nakon što je papa Ivan Pavao II. proglasio 2. vazmenu nedjelju nedjeljom Božanskog milosrđa, Apostolska pokorničarna izdala je 29. lipnja 2002. dekret prema kojem se na spomenutu nedjelju može zadobiti potpuni, odnosno djelomični oprost. Za potpuni oprost, uz prethodnu sakramentalnu ispovijed, sv. Pričest te molitvu na nakanu Svetog Oca, potrebno je: u bilo kojoj crkvi ili oratoriju sudjelovati u pobožnosti u čast Božanskoga milosrđa pred Presvetim (izloženim ili u svetohraništu), kajući se iskreno za svoje grijehe, ili barem pred Presvetim izmoliti Vjerovanje i Očenaš, dodajući zaziv: Isuse milosrdni, uzdam se u te! Za djelomični oprost potrebno je da vjernik upravi milosrdnom Isusu neki od pobožnih zaziva koji su od Crkve odobreni za javnu pobožnost.

IMENDANI: Ivan de la Salle, Herman, Teodor, Serapion

BOJA LITURGIJSKOG RUHA: bijela

ČITANJA: Dj 4,32-35; Ps 118,2-4.16ab-18.22-24; 1Iv 5,1-6; Iv 20,19-31

MISAO IZ EVANĐELJA DANA: Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: ”Mir vama!”, Iv 20,19-31

 

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: ”Mir vama!”

To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina.

Isus im stoga ponovno reče: ”Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.”

To rekavši, dahne u njih i kaže im: ”Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.”

Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: ”Vidjeli smo Gospodina!”

On im odvrati: ”Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.”

I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma.

Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: ”Mir vama!”

Zatim će Tomi: ”Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.”

Odgovori mu Toma: ”Gospodin moj i Bog moj!”

Reče mu Isus: ”Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!”

Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.

Riječ Gospodnja.

Izvor: / hilp.hr /

Poveznica: https://www.hilp.hr/liturgija-dana/

Foto: SaraD

/Misija FRAMOST/