Foto/ Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Današnji zaštitnik je sveti Stanislav (Stanisław Szczepanowski, Stanisław ze Szczepanowa), krakovski biskup i mučenik. Rodio se 26. srpnja 1030. u Szczepanówu, selu nedaleko Brzeska (Malopoljsko vojvodstvo) u južnoj Poljskoj, kao sin plemićke obitelji. Njegovi pobožni roditelji, Wielisław i Bogna, koji nisu mogli imati djece 30 godina, molili su za njegovo rođenje i bili uslišani.

Školovao se u Gnieznu, a u Parizu je studirao teologiju i pravo. Kad se vratio u Poljsku, svoje drage roditelje više nije našao na životu. Baštinu je podijelio siromasina i stupio u krakovski stolni kaptol. Za svećenika ga je zaredio biskup Lambert Suła. Iako mlad, kao kanonik isticao se svojim propovijedanjem, učenošću i pomaganjem nevoljnicima. Godine 1072. naslijedio je Lamberta na krakovskoj biskupskoj stolici.

Bio je na glasu kao dobar pastir, prijatelj siromaha i brižni otac svoga klera. Ponovo je organizirao poljsku metropoliju u Gnieznu i poticao otvaranje benediktinskih samostana. Oštro je kritizirao nasilje i nemoralni život poljskog kralja Boleslava II, osobito otimanje velikaških posjeda, i na kraju ga je izopćio iz Crkve.

Kralj ga je svojom rukom ubio tijekom mise na brežuljku Skałka, u predgrađu Krakova, na današnji dan, 11. travnja 1079. Postao je simbolom poljskog domoljublja, a njegovo tijelo počiva od 1088. u krakovskoj katedrali.

Svetim ga je proglasio 1253. papa Inocent IV. Zaštitnik je Poljske, krakovske nadbiskupije i grada Krakova, grada Gniezna, mnogih poljskih nadbiskupija i biskupija, vojnika u borbi, ćudoređa te mnogih naselja, župa i crkava diljem Poljske i svijeta.

Uz današnji dan vezane su svetkovine i spomendani: Sveta Gemma Galgani, Blažena Elena Guerra

Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Poveznica: Župa svetog Nikole biskupa – Jastrebarsko – Svetac dana (zupajastrebarsko.hr)

/Misija FRAMOST/