Foto/ Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Sveti Julije (Julius) I, trideset peti rimski papa, Rimljanin, sin Rustikov, rodio se u Rimu oko 280. Za papu je izabran 6. veljače 337, a vladao je do 12. travnja 352. Pružio je utočište aleksandrijskom biskupu svetom Atanaziju, kojeg su progonili arijanci (o svetom Atanaziju pišemo u prilogu od 2. svibnja).

Na sinodi u Rimu, godine 340, Julije I. borio se protiv arijanizma (arijanci su nijekali Kristovo božanstvo i tvrdili su da Krist nije istobitan s Bogom Ocem). Za Julijevog pontifikata car Zapadnog Rimskog Carstva Konstans sazvao je 343. sinodu u Sardici (danas Sofija, glavni grad Bugarske), na kojoj je Atanaziju vraćena biskupska stolica, a pravno je utvrđen primat rimskog biskupa.

Julije I. zabranio je biskupima preuzimanje drugih biskupija i nisu smjeli izbivati više od tri tjedna iz matičnih biskupija. Potvrdio im je pravo da se mogu žaliti Svetoj Stolici zbog nanesenih nepravdi. Naredio je da se svi službeni dokumenti moraju čuvati pa ga mnogi smatraju osnivačem arhiva Svete Stolice. Odredio je da se i na Istoku Božić slavi 25. prosinca. Dao je u Rimu sagraditi crkvu Santa Maria in Trastevere i baziliku svetog Julija (danas Svetih Apostola), te još tri crkve izvan rimskih zidina.

Papa Julije I. preminuo je 12. travnja 352. u Rimu.

Uz današnji dan vezane su svetkovine i spomendani: Sveti Josip Moscati, Sveti Zeno iz Verone

Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Poveznica: Župa svetog Nikole biskupa – Jastrebarsko – Svetac dana (zupajastrebarsko.hr)

/Misija FRAMOST/