Foto/ Izvor: /Zupajastrebarsko.hr/

Sluga Božji Alojzije Palić, hrvatski svećenik s Kosova, franjevac i mučenik, rođen je 14. travnja 1878. u Janjevu kao Matej, sin Tome Palića i Pauline rođene Đurić. U franjevački red stupio je 23. rujna 1896. i dobio redovničko ime Alojzije. Studij filozofije završio je u Skadru (sjeverozapadna Albanija), a teološki studij u talijanskim gradovima Bologni i Parmi. Doživotne zavjete položio je 8. prosinca 1901, a za svećenika je zaređen 20. travnja 1902. u Parmi.

Nakon završetka studija vratio se u zavičaj. Djelovao je kao župnik, od 1907. u Bazu (sjeverna Albanija) i Đakovici (albanski Gjakova, zapadno Kosovo), a od 1911. do 1913. u Peći (Peja) i Glođanama (Gllogjan).

U to vrijeme bjesnio je Prvi balkanski rat, za vrijeme kojeg su srpske i crnogorske vojne postrojbe počinile strašne zločine nad albanskim i drugim nesrpskim stanovništvom Kosova i Albanije, nad muslimanima i katolicima. Kao župnik u Glođanama fra Alojzije Palić (albanski Luigj Paliqi) suprotstavio se nasilnom pokrštavanju muslimana u okolnim selima, od strane pravoslavaca. Zbog toga je uhićen za vrijeme obavljanja uskrsne ispovijedi na katoličkom groblju. Najprije su ga odveli u Peć, a potom je nekoliko dana proveo u zatvoru u Đakovici. Tamo su ga tukli i mučili.

Kad se vraćao u svoju župu, crnogorski vojnici zaustavili su ga 7. ožujka 1913. na putu, blizu sela Janosh. Tražili su od njega da se odrekne svoje katoličke vjere i franjevačkog reda te da prijeđe na pravoslavlje. Kad je on to odbio, skinuli su s njega franjevački habit i ustrijelili ga s pet puščanih hitaca.

Vjernost Kristu Gospodinu i njegovoj Crkvi potvrdio je svojom mučeničkom krvlju. Tijelo mu je odmah pokopano na istom mjestu. Nakon nekoliko tjedana pronađeno je njegovo neraspadnuto tijelo i preneseno u crkvu u Zjum (Zym, jugozapadno Kosovo).

Postupak za beatifikaciju fra Alojzija Palića započeo je u Skadarskoj biskupiji 10. studenog 2002, zajedno sa 40 mučenika, ubijenih zbog mržnje prema katoličkoj vjeri, u razdoblju od 1913. do 1974. O životu fra Alojzija Palića snimljen je 2016. dokumentarni film ”Svete vjere mučenici: hrvatski blaženici iz Janjeva i Vrnavokola” redatelja i scenarista Bože Vodopije.

Dva kosovska Hrvata, svećenici fra Serafin Kodić Glasnović iz Janjeva i don Anton Muzić iz Vrnavokola, proglašeni su blaženima 5. studenoga 2016. u Skadru.

Izvor/ Tekst preuzet s: /Zupajastrebarsko.hr/  

Poveznica: Župa svetog Nikole biskupa – Jastrebarsko – Svetac dana (zupajastrebarsko.hr)

Oznaka: SVETAC DANA

/Misija FRAMOST/