Foto/ Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Sveti Inocent iz Tortone (Innocenzo di Tortona), biskup, djelovao je u IV. stoljeću. Rodio se u Tortoni (provincija Alessandria, Pijemont) oko 285, kao sin uglednih roditelja, Kvincija i Inocencije. Njihova obiteljska kuća bila je mjesto molitve i utočište za vrijeme vladavine i progona rimskog cara Dioklecijana. Inocentovi roditelji izgubili su 303. u tim progonima živote, njihova su imanja bila zaplijenjena, a Inocent je mučen i bačen u tamnicu. Samo je čudom izbjegao smrt.

Kad je car Konstantin 313. ozakonio ispovijedanje kršćanske vjere, Inocent se uputio u Rim, kako bi povratio zaplijenjenu očevinu. Dobio je potporu pape Silvestra, koji ga je zaredio za đakona i zadržao ga u svojoj službi. Potom ga je 24. rujna 325. posvetio za biskupa i poslao ga u rodnu Tortonu. Tada je nastupilo novo proljeće za tamošnju mjesnu Crkvu.

Novi biskup Inocent utvrđivao je u vjeri kršćane i pridobivao za Krista pogane. Obiteljska dobra poklonio je svojoj biskupiji i Tortona je postala uzor kršćanske vjere. Na brdu iznad grada sagrađena je nova bazilika, posvećena rimskim mučenicima Sikstu i Lovri. Inocent je dao izgraditi i brojne druge crkve, među njima i crkve posvećene Dvanaestorici apostola i svetom Stjepanu prvomučeniku. Sa svojom sestrom Innocenzom osnovao je samostan svete Eufemije. Za vrijeme njegovog biskupovanja na lijevoj obali rijeke Scrivije pronađeme su relikvije prvog biskupa Tortone, svetog Marcijana (Marziano di Tortona).

Sveti biskup Inocent preminuo je u Tortoni na današnji dan, 17. travnja 353. Njegov nasljednik na biskupskoj stolici, sveti Esperancije, bio je jedan od najgorljivijih boraca protiv arijanskog krivovjerja, zajedno sa svetim Ambrozijem i svetim Euzebijem.

Uz današnji dan vezane su svetkovine i spomendani: Sveta Kateri Tekakwitha, Blažena Mariana od Isusa Navarro, Blaženi Rudolf iz Berna

Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Poveznica: Župa svetog Nikole biskupa – Jastrebarsko – Svetac dana (zupajastrebarsko.hr)

/Misija FRAMOST/