Foto/ Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Sveti Natan (hebrejski nātan: dar), starozavjetni izraelski prorok, jedan od junaka Druge knjige o Samuelu, Prve knjige o Kraljevima, Prve i Druge knjige Ljetopisa te Knjige Sirahove, djelovao je u 10. stoljeću prije Krista, potkraj vladavine kralja Davida. Bio je Davidov savjetnik i Božji poslanik.

Prema Božjem nalogu ukorio je Davida nakon pogibije vojskovođe Urije Hetita, kojeg je kralj poslao u prve redove bitke kako bi uzeo njegovu ženu Bat-Šebu. Najprije je podupirao, a poslije se protivio Davidovoj izgradnji hrama i prorekao mu da neće biti završena za njegovog života, ali će Gospodin blagosloviti Davidovog nasljednika.

U borbi oko nasljeđa prijestolja suprotstavio se želji Davidovog sina Adonije i stao na stranu njegovog mlađeg brata Salomona, sina Bat-Šebinog. Bio je nazočan kada je veliki svećenik Sadok pomazao Salomona za kralja. Zajedno s prorokom Gadom uspostavio je službu levita pjevača i glazbenika. Prorekao je Davidu da će njegova loza vladati zauvijek, što će postati temeljem mesijanskih proročanstava. Po proroku Natanu nazvan je treći sin kralja Davida i kraljice Bat-Šebe.

Uz današnji dan vezane su svetkovine i spomendani: Sveti Leon IX., sveti Ekspedit iz Melitene

Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Poveznica: Župa svetog Nikole biskupa – Jastrebarsko – Svetac dana (zupajastrebarsko.hr)

/Misija FRAMOST/