Foto/ Izvor: Zupajastrebarsko.hr

Danas slavimo blagdan sv. Marka evanđeliste, uz koji je vezan običaj ophoda i blagoslova polja i usjeva. Ovaj običaj uveo je papa Grgur Veliki 590. godine. Naime, u Rimu je te godine bila poplava, nakon koje je uslijedila kuga, pa je Papa zapovjedio sveopću procesiju, koja je bila podijeljena na sedam manjih procesija koje bi se sastale u rimskoj crkvi sv. Marije Velike. Kako se Bog smilovao i uslišao molitve Pape i vjerničkog puka, papa Grgur Veliki je naredio da se taj ophod s procesijom održava po cijeloj Zapadnoj Crkvi upravo na blagdan sv. Marka.

Tako se i kod nas u Bosni i Hercegovini zadržao običaj da se na blagdan sv. Marka, ili na prvu nedjelju po blagdanu, započinje s misama po grobljima, ili filijalama, i obredom blagoslova polja uz procesiju u kojoj svećenik, u pratnji ministranata, moli litanije svih svetih, koje se prekidaju na četiri mjesta (postaje) na kojima svećenik navijesti odgovarajući dio evanđelja te blagoslovi polja i puk križem, jednom svijećom (jedinstvo), s tri svijeće (trojstvo) i blagoslovljenom vodom, pokazujući na sve četiri strane svijeta i pri tom izgovara zazive:

”Po znamenju Svetog križa od neprijatelja naših.” … puk: ”Oslobodi nas, Gospodine.”

”Od munje, groma, grada i zle godine.”… puk: ”Oslobodi nas, Gospodine.”

”Od kuge, gladi, rata, trešnje i zla svakoga.” … puk: ”Oslobodi nas, Gospodine.”

”Da se dostojiš plodove zemlje dati i uzdržati.” … puk: ”Tebe molimo, usliši nas.”

Molitva svetom Marku evanđelistu i svecu dana

O slavni sveti Marko
milošću Božjom postao si veliki evanđelist propovijedajući Kristovu Radosnu vijest.
Pomozite nam da ga dobro poznajemo kako bismo vjerno živjeli svoj život kao Kristovi sljedbenici.
Amen.

Pomolimo se: Bože, koji si blaženoga Marka, svoga evanđelista, uzvisio milošću evanđeoskog propovijedanja; podaj, molimo, da nam njegovo znanje koristi i njegova nas molitva brani. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog: po sve vijeke vjekova.

Sveti Marko, MOLI ZA NAS!!

Svima koji nose ime Marko, Markica,… čestitamo imendan!!

O životu i štovanju sv. Marka doznajte više u našoj rubrici SVETAC DANA, klikom na poveznicu: 25. travnja – Sveti Marko, evanđelist i mučenik – Framost

Izvori: www.ktabkbih.net; www.medjugorje-news.com;…

Foto/ Izvor: /Zupajastrebarsko.hr/

/Misija FRAMOST/