U organizaciji Matice hrvatske Mostar, a pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH, u četvrtak, 25. travnja, započelo je XXVI. izdanje Dana Matice hrvatske – Mostarsko proljeće 2024., i to izložbom umjetničkih radova Sofije Naletilić Penavuše, iz fundusa Franjevačke galerije i muzeja u Širokom Brijegu.

Sofija Naletilić Penavuša, samouka kiparica, poznatija kao baba Penavuša, rođena je 6. siječnja 1913. u Mokrome pokraj Širokog Brijega. Djetinjstvo je provela u roditeljskoj kući Penavić, djevojaštvo kod starije sestre u Brotnju radeći težačke poslove. Opismenila se u desetoj godini učeći od starijih sestara i od oca. Plela je i vezla, u čemu je iskazivala osebujnost. Godine 1932. udala se za Marijana Naletilića u obližnje Oklaje i rodila šestero djece. Udovicom je ostala 1942., a preminula 22. lipnja 1994. godine.

Drvene kipove baba Penavuša počela je izrađivati u svojoj 64. godini života i načinila ih je više od 7000. Njezini radovi, koji su svrstani u pokret new primitives koji je 80-ih godina bio dosta dominantan u bosanskohercegovačkoj kulturi, osobito u glazbi, izlagani su na 20 samostalnih i približno isto toliko skupnih izložbi. Posmrtno je dobila Grand Prix, INSITA ’94. u Bratislavi.

Na otvaranju ovogodišnjeg izdanja Mostarskog proljeća, u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače u Mostaru, u četvrtak su predstavljene 23 skulpture ove samouke kiparice iz Mokrog. Donosimo fotografije…

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/