Foto/ Izvor: Sinjskarera.hr

U zemljama diljem svijeta danas se obilježava Međunarodni praznik rada, u spomen na velike radničke prosvjede koji su se održali u Chicagu 1. svibnja 1886. godine.

Tog dana na ulice Chicaga izašlo je oko 40.000 radnika prosvjedujući protiv iskorištavanja radničke klase i ističući zahtjeve za dostojnije uvjete rada i života simbolizirane u tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Vlast je na prosvjednike poslala naoružane policijske snage te je izbio žestoki sukob pri čemu je šest radnika ubijeno, a njih pedesetak ranjeno. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

U spomen na ovaj događaj, na prvom kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati prosvjedi dok god se radnici ne izbore za svoja prava. Već od sljedeće godine, 1890., 1. svibnja se obilježava kao Međunarodni dan opće solidarnosti radništva, a crveni karanfil, kao dotadašnji znak mučeništva ubijenih u Chicagu, postaje simbol radničkog bunta.

Izvori: Hr.wikipedia.org; Radiosarajevo.ba; Sinjskarera.hr;

Foto/ Izvor: Sinjskarera.hr

/Misija FRAMOST/