Foto/ Izvor: /zupajastrebarsko.hr/

Sveti Florijan iz Lorcha, mučenik i zaštitnik vatrogasaca, rodio se u III. stoljeću, u rimskoj tvrđavi Cannabiaca (danas Zeiselmauer kod Tullna na Dunavu, Donja Austrija).

Za vrijeme Dioklecijanova progonstva kršćana radio je kao visoki državni činovnik i rimski vojni časnik u rimskoj pokrajini Noricum i bio zadužen za organizaciju vatrogasnih postrojbi. Optužen je kao kršćanin i okrivljen da je u gradu Lauriacumu (danas naselje Lorch u gradu Ennsu, Gornja Austrija) posjećivao kršćane i bodrio ih da ustraju u vjernosti Kristu Spasitelju.

Zapovijed sudca Akvilina da prinese žrtvu poganskim bogovima Florijan je odbio zbog kršćanske vjere, pa ga je razjareni sudac dao najprije bičevati, a zatim mučiti željeznim kliještima. Naposljetku je s mlinskim kamenom oko vrata bačen u rijeku Enns. Taj dan mučeništva, 4. svibnja 304. godine, Crkva danas slavi kao blagdan svetoga Florijana.

Štovanje svetog Florijana rašireno je po Austriji, Bavarskoj, ali i našim krajevima. Narod zaziva njegovu zaštitu protiv požara i poplava, a najpoznatiji je kao zaštitnik vatrogasaca. Svetog Florijana štuju i hrvatski vatrogasci, pa dan njegova mučeništva, 4. svibnja, obilježavaju i kao svoj dan.

Svima koji nose ime Florijan, Flora, Cvjetko, Cvita, Cvitka,… čestitamo imendan!! A svim vatrogascima želimo sretan njihov dan!!

MOLITVA SV. FLORIJANU

Svemogući, vječni Bože, koji si slugu svoga, svetog Florijana, iz premilostive ljubavi obranio od grješne propasti, i usred buke vojničkoga zvanja sačuvao od pogibelji svijeta, te ga ovjenčao mučeničkim vijencem, i nama dao za odvjetnika proti škodljivom ognju i pustošećoj poplavi: molimo Te ponizno, oslobodi nas po zagovoru svetoga Florijana od grješnog ognja i spona grješnih, prosvijetli i ojačaj nas svojom nebeskom svjetlošću i jakošću proti svakomu grijehu, brani i sačuvaj naša prebivališta i zgrade od svih ognjenih i poplavnih pogibelji i zala: da i mi po vjernom ispunjavanju svojih dužnosti i držanju svetog zakona, nasljedujući izgled svetog Florijana, njegovim zagovorom postanemo dionici vječne slave. Po Kristu, Gospodinu našem. Amen.

Sveti Florijane, MOLI ZA NAS!!

Izvori: Vjeraidjela.com/ Laudato.hr; Zupajastrebarsko.hr

Poveznica: Sveti Florijan, zaštitnik vatrogasaca | Laudato; Župa svetog Nikole biskupa – Jastrebarsko – Svetac dana (zupajastrebarsko.hr)

Oznaka: SVETAC DANA

/Misija FRAMOST/