Foto: Hrvatska matica iseljenika (HMI)

Početkom svibnja Hrvatska matica iseljenika započela je s novim programom koji će, kako navode u objavi na službenoj stranici HMI, ”slovo po slovo, kap po kap u moru hrvatske kulture baštine stvoriti hrvatsku tradicijsku abecedu”.

Hrvatska matica iseljenika (HMI) je hrvatska ustanova utemeljena 1951. godine sa sjedištem u Zagrebu i podružnicama u Splitu, Rijeci, Puli, Vukovaru i Dubrovniku. Misija Hrvatske matice iseljenika je očuvanje nacionalnoga i kulturnog identiteta, materinskog jezika te običaja Hrvata koji žive u i izvan Republike Hrvatske. U sklopu svog djelovanja organizira programe ljetnje i zimske Škole hrvatskog folklora, Sveučilišnu školu hrvatskog jezika i kulture, Malu školu hrvatskog jezika i kulture, Reviju tradicijskog ruha,… Također, HMI se bavi i nakladništvom. Uz brojne knjige i kataloge, izdaje Hrvatski iseljenički zbornik i mjesečni časopis Matica.

Od 8. svibnja na stranicama Hrvatske matice iseljenika moguće je pratiti i njihov novi program – TRADICIJSKU ABECEDU.

Tradicijska abeceda započela je sa slovom A i predstavljanjem HKUD ”Sv. Ante-Cim”, Mostar.

A – AVAN

Avan je alat za križanje, odnosno rezanje duhana. To je bio gore otvoreni drveni sanduk uzdužno malo nagnut prema jednoj strani, gdje se na bočnom zidu nalazilo metalno ušće. Duhanski su se listovi ploštimice jedan na drugi složili u sanduk, onda lijevom rukom ili koljenom pomoću poluge s klipom pritiskali i ujedno periodički pomicali za širinu reza prema ušću i kroza nj van, a desnom se rukom pomicao gore-dolje nož koji je odrezao snop vlakana s komprimiranog »kolača« listova kad je izašao iz ušća. Tim zanatskim načinom rezao se duhan i u počecima industrijske prerade duhana u Hercegovini.

VIDEO: https://www.facebook.com/100064388361427/videos/1120287205875635

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo ”Sveti Ante – Cim” iz Mostara svoje početke datira iz godine 1872. kada je u njedrima i samostanu franjevaca u Mostaru ustanovljena Bratovština svetog Ante Padovanskog koja je djelovala sve do potkraj II. svjetskog rata kada su sva društva s hrvatskim predznakom bila prisilno ugašena. U Domu svetog Ante u Cimu, godine 1993. se ponovno okupljaju preživjeli članovi starodrevne Bratovštine svetog Ante i oblikuje se HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO ”SV. ANTE – CIM” iz Mostara. Pod tim imenom Društvo je oblikovalo brojne sekcije i skupine djece, mladih i odraslih koje djeluju i danas. Folklorni ansambl ovog Društva njeguje i čuva tradicionalno kulturno nasljeđe hrvatskog naroda Mostara i okolice, njegove običaje, pjesme i igre, nošnje i glazbala, kao i folklor susjednih država i naroda. Sa sobom nosi vedrinu i raznolikost narodnog stvaralaštva.

Poveznica: TRADICIJSKA ABECEDA – SLOVO A – HRVATSKA MATICA ISELJENIKA – HMI (matis.hr)

Izvor/ Foto: HRVATSKA MATICA ISELJENIKA

Video: HKUD ”Sv. Ante-Cim” Mostar

/Misija FRAMOST/