SUDAMJA, Split, 6. svibnja 2024./ Foto: Marin Kovačević / Maro Photography

Gradovi Mostar i Split, institucionalno su „pobratimljeni“ još od 1973. godine, kada su dva renomirana središta Hercegovine i Dalmacije potpisala „povelju prijateljstva“.

Tekst: Ante Ćaleta; za Matis.hr / HRVATSKA MATICA ISELJENIKA – HMI 

Fotografije: Nemi Bulat i Marin Kovačević

Životni tijekovi njihovih stanovnika obostrano su se poput Neretve i Jadranskog mora kontinuirano upotpunjavali, kroz gospodarske, političke, kulturne, vjerske, znanstvene i mnoge druge segmente.

Pod geslom „misija poveznica, baštine, ljudi i prostora“, dva respektabilna folklorna ansambla JEDINSTVO iz Splita i Sv. Ante – CIM iz Mostara, reprezentativnim folklornim izvedbama na splitskoj Rivi, 06. svibnja 2024 godine, obogatili su ovogodišnji program Sudamje i Dana Grada Splita, izvodeći sadržajne koreografije iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prenoseći slikom, riječju i muzikom baštinu krajeva u kojima hrvatski čovjek obitava.

Koliko je kulturni identitet i autentično stvaralaštvo utkano u povijest dvaju društava svjedoči i njihova stoljetna povijest, pri čemu valja istaknuti da je FA Sv. Ante – CIM osnovano u devetnaestom stoljeću (1872. godine), pod skrbništvom mostarskih franjevaca, dok je FA Jedinstvo osnovano neposredno nakon Prvog svjetskog rata 1919. godine.

Želeći da živa baština identiteta gradova pod Marjanom i Humom bude prezentirana Splićanima i njihovim gostima, Hrvatska matica iseljenika Podružnica Split je zajedno sa Gradom Splitom i Splitsko dalmatinskom županijom, organizirala dvodnevnu programsku manifestaciju uoči blagdana Sv. Duje, pri čemu su folklorni virtuozi prezentirali plesove i koreografije; starih splitskih plesova, Vrličkog kola, Forskog tonca, Međimurja i Bunjevačkog kola, završnog kola iz opere Ero s onoga svijeta, Hercegovačkog linđa, plesove Hercegovine, Banata i Zagorja; dok su na sam blagdan Sv. Duje i Dan Grada Splita, sudjelovali u svečanom misnom ophodu u sklopu tradicionalne i živopisne procesije.

Za istaknuti je kako je u imenu folklornog ansambla Sv. Ante naveden i toponim „CIM“, a za koji lokalitet su najznačajniji arheološki ostatci troapsidalne ranokršćanske bazilike iz 6 stoljeća, za koju se pretpostavlja da je bila potencijalno sjedište Sarsenterske biskupije (Ecclesia Sarsenterensis), osnovane 533. godine u sklopu Salonitanskog metropolitanskog sinoda.

Gradonačelnik Grada Mostara, gospodin Mario Kordić, nazočio je s potpredsjednikom Gradskog vijeća Grada Mostara Ivanom Zelenikom večernjem folklornom koncertu, dok je na sam Dan Grada zajedno s voditeljem splitske Podružnice HMI – a Antom Ćaletom, prisustvovao Svetoj Misi i svečanom prijemu kod splitskih domaćina.

Nesebičan obol u realizaciji manifestacije naziva „Grad Mostar Gradu Splitu i Splitsko dalmatinskoj županiji“, dali su predsjednici FA Jedinstvo i FA Sv. Ante – CIM; Emin Sarajlić i Marinko Jurić, te potpredsjednica ansambla domaćina Stefanija Buntić; kao i drugi mnogobrojni članovi, koji su svojim doprinosom doprinijeli da ovogodišnja Sudamja bude dodatno protkana ljepotom, ponosom i zajedništvom neumornih pronositelja hrvatske žive baštine.

Fotogaleriju vezanu uz ovaj članak u cijelosti možete pogledati klikom na poveznicu: Pečat identiteta kamena Hercegovine otisnut u kalama i trgovima Dujmova grada – HRVATSKA MATICA ISELJENIKA – HMI (matis.hr)

Izvor: Matis.hr / HRVATSKA MATICA ISELJENIKA – HMI

/Misija FRAMOST/