Foto/ Izvor: Zupajastrebarsko.hr

Majko Božja od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, moli za nas!…

Tako su pred glasovitom slikom, u tišini Gornjeg grada, uz odsjaj svijeća, stoljećima molili Zagrepčani. Majka Božja od Kamenitih vrata zaštitnica je Grada Zagreba. Njezin blagdan, koji se slavi 31. svibnja, ujedno je i Dan Grada Zagreba.

Kamenita vrata ostatak su utvrde kojom je bio opasan Gradec. Vrata vjerojatno postoje od 1266. iako se spominju tek 1377. Često su bila pregrađivana, a nisu ih zaobišli ni veliki požari. Kamenita vrata su najpoznatija kao zavjetna kapelica sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata. U velikom požaru koji je izbio 31. svibnja 1731, slika Majke Božje, koja je prije stajala iznad gradskih vrata, nađena je čitava i neoštećena usred vatre i pepela, a izgorio je samo okvir. Sliku je pronašla treći dan nakon požara pobožna udovica Modlar, koja je živjela iznad Kamenitih vrata, a u požaru je izgorio i njezin stan. Lik Majke Božje od Kamenitih vrata ugrađen je u barokni oltar s kipovima svetih Petra i Pavla u udubljenju prolaza Kamenitih vrata. Uz njih se, sa svake strane, nalaze dva bijela anđela koji odaju počast Mariji.

Slika Majke Božje prikazuje Mariju kao vladaricu sa žezlom u lijevoj ruci, dok desnom pridržava malog Isusa, a on u lijevoj ruci drži mali globus. Slika je izrađena na lanenom platnu veličine 57×47 centimetara. Na dnu slike je mjesec, a sa svih strana okružuju je oblačići. Marija nosi haljinu grimizne boje, a na ramenima joj gledamo plašt ukrašen zlatnim zvijezdama. Umjetničku, baroknu ogradu izradio je 1778. zagrebački majstor Ivan Korta, a ograda predstavlja najljepši primjer kovačke umjetnosti. Prilikom dvjestote obljetnice čudesnog očuvanja Gospine slike, 31. svibnja 1931, svečano je okrunjena zlatnom krunom.

Majka Božja od Kamenitih vrata postala je 31. svibnja 1991. zaštitnicom grada Zagreba. Tadašnji zagrebački nadbiskup, kardinal Franjo Kuharić, u povodu 260. obljetnice njezinog štovanja dao joj je naslov “zaštitnice, čuvarice i vratarice hrvatske metropole”. Sve do danas ostao je običaj da se prolaznici poklone i prekriže pred slikom. Mnogi se Zagrepčani pred slikom mole te pale svijeću iz zahvalnosti za Marijinu pomoć. O Marijinoj dobroti i uslišanim vjerničkim molbama najbolje govore brojne zahvalnice na okolnim zidovima.

Molitva Majci Božjoj od Kamenitih vrata

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije izgorio u razornu požaru Kamenitih vrata. Čudesno sačuvan, postao nam je znakom da ti u srcu grada Zagreba želiš na osobit način biti prisutna kao zaštitnica i utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe i beskućnike našega grada. Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja, Isusa Krista, da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene. Kraljice mira, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova. Amen.

Majko Božja od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, MOLI ZA NAS!!

Izvor/ Tekst: Zupajastrebarsko.hr

SVIBANJ, MARIJIN MJESEC, ZAVRŠAVAMO JOŠ JEDNIM OMILJENIM MARIJANSKIM BLAGDANOM. DANAS SLAVIMO SPOMEN POHODA BLAŽENE DJEVICE MARIJE NJEZINOJ ROĐAKINJI ELIZABETI.

Također, Crkva danas časti i slavi i svetu Petronilu (Aurelia Petronilla), mučenicu iz I. Stoljeća; bila je štićenica i sljedbenica svetog Petra apostola, a po nekim izvorima i njegova kći.

Više o svecima dana možete doznati klikom na poveznicu službene web stranice župe svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko: http://www.zupajastrebarsko.hr/svetac_dana.asp

/Misija FRAMOST/