Ukratko o Društvu

Godine 1872., u njedrima i samostanu franjevaca u Mostaru, niklo je i stasalo Društvo sv. Ante u Mostaru. Brižno je njegovano i raslo, u različitim okolnostima i vremenskim razdobljima, plodove donosilo, sve do potkraj II. svjetskog rata kad je njegov rast zaustavljen.

Godine 1993., na tom drevnom stablu Društva sv. Ante u Mostaru, od preživjelih grana i ogranaka, oblikovala se nova grana pravno ustrojena, s mladim izbojcima i grančicama, pod imenom HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO ”SV. ANTE – CIM” iz Mostara. Pod tim imenom Društvo je oblikovalo brojne sekcije i skupine djece, mladih i odraslih.

HKUD ”SV. ANTE – CIM” MOSTAR njeguje i čuva tradicionalno kulturno blago hrvatskog naroda Mostara i okolice, njegove običaje, pjesme i igre, nošnje i glazbala, kao i folklor susjednih nam država i naroda. Skoro na svim Smotrama folklora Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske, te diljem inozemnih prostora gdje smo sve nastupali, naše je Društvo bilo zamijećeno jer sobom donosi ljepotu, vedrinu i uzbudljivu raznolikost narodnog stvaralaštva.
Redovito nastupamo na smotrama folklora, proslavama, blagdanima i svetkovinama, te u posebnim prigodama. Imamo svoja dva prepoznatljiva koncerta. Prvi je 12. lipnja u povodu DANA PROSLAVE SV. ANTE U CIMU, a drugi je u prosincu pod nazivom ”GRADU S LJUBAVLJU” kojeg upriličujemo u Hrvatskome Domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru za cjelokupno pučanstvo grada Mostara.

U posebno lijepom sjećanju držimo svoje nastupe po Hrvatskoj, na Vinkovačkim jesenima, Zagrebačkoj dvorani Lisinski, potom na gostovanjima u drugim gradovima, te gostovanja u Italiji, Češkoj, Njemačkoj, Srbiji, Makedoniji, Grčkoj i drugdje…

Naš rad obuhvaća sve uzraste, počevši od najmlađih školaraca i školarki, potom mladih srednjoškolskog uzrasta, studentskog uzrasta,  rekreativne skupine, kao i onih starijih koji vjerno čuvaju izvorni narodni folklor našeg kraja i naroda.

Aktualni predsjednik Društva je Budimir Bošnjak, a podpredsjednik Marinko Jurić.