Folklor – sekcije

Rad Društva Sv. Ante i folklorne sekcije sv. Ante – Cim oživljen je još u ratnoj 1993-oj godini

Godine 1872., u njedrima i samostanu franjevaca u Mostaru, niklo je i stasalo Društvo sv. Ante u Mostaru. Brižno je njegovano i raslo, u različitim okolnostima i vremenskim razdobljima, plodove donosilo, sve do potkraj II. svjetskog rata kad je njegov rast zaustavljen…

Godine 1993., na tom drevnom stablu Društva sv. Ante u Mostaru, od preživjelih grana i ogranaka, oblikovala se nova grana pravno ustrojena, s mladim izbojcima i grančicama, pod imenom HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO ”SV. ANTE – CIM” iz Mostara. Pod tim imenom Društvo je oblikovalo brojne sekcije i skupine djece, mladih i odraslih.

HKUD ”SV. ANTE – CIM” MOSTAR njeguje i čuva tradicionalno kulturno blago hrvatskog naroda Mostara i okolice, njegove običaje, pjesme i igre, nošnje i glazbala, kao i folklor susjednih nam država i naroda. Skoro na svim Smotrama folklora Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske, te diljem inozemnih prostora gdje smo sve nastupali, naše je Društvo bilo zamijećeno jer sobom donosi ljepotu, vedrinu i uzbudljivu raznolikost narodnog stvaralaštva.

Redovito nastupamo na smotrama folklora, proslavama, blagdanima i svetkovinama, te u posebnim prigodama. Imamo svoja dva prepoznatljiva koncerta. Prvi je 12. lipnja u povodu DANA PROSLAVE SV. ANTE U CIMU, a drugi je u prosincu pod nazivom ”GRADU S LJUBAVLJU” kojeg upriličujemo u Hrvatskome Domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru za cjelokupno pučanstvo grada Mostara.

U posebno lijepom sjećanju držimo svoje nastupe po Hrvatskoj, na Vinkovačkim jesenima, Zagrebačkoj dvorani Lisinski, potom na gostovanjima u drugim gradovima, te gostovanja u Italiji, Češkoj, Njemačkoj, Srbiji, Makedoniji i drugdje…

Naš rad obuhvaća sve uzraste, počevši od najmlađih školaraca i školarki, potom mladih srednjoškolskog uzrasta, studentskog uzrasta, kao i onih starijih koji vjerno čuvaju izvorni narodni folklor našeg kraja i naroda.

Koreograf našeg ansambla i umjetnički voditelj je gosp. Goran Juričić, koji se može podičiti sa svojih preko 40 godina amaterskog kulturno umjetničkog rada i iskustvom koje je stjecao u mnogim društvima i od svojih je ranih godina vezan uz folklor. Umjetnički je voditelj i koreograf našeg Društva, uz kraće razdoblje drugih koreografa, od njegova ustroja 1993. godine. Voditelj Društva je fra Luka Marić uz potporu povjerenika za pojedine grane i sekcije.

 

Osmrtnica.ba banner Hercegovackiportal.com banner Grude.com banner Radio-medjugorje.com banner Brotnjo.info banner

Misao tjedna

“Iskustvo nas uči da cijenimo one rijetke ljude koji nas štuju zbog onoga što jesmo…” (Gail Godwin)

“Od kakve nam je pomoći netko kome se možemo obratiti samo biranim riječima?” (Elizabeth Bibesco)