Folklor – sekcije

Rad Društva Sv. Ante i folklorne sekcije sv. Ante – Cim oživljen je još u ratnoj 1993-oj godini

Godine 1872., u njedrima i samostanu franjevaca u Mostaru, niklo je i stasalo Društvo sv. Ante u Mostaru. Brižno je njegovano i raslo, u različitim okolnostima i vremenskim razdobljima, plodove donosilo, sve do potkraj II. svjetskog rata kad je njegov rast zaustavljen…

Godine 1993., na tom drevnom stablu Društva sv. Ante u Mostaru, od preživjelih grana i ogranaka, oblikovala se nova grana pravno ustrojena, s mladim izbojcima i grančicama, pod imenom HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO ”SV. ANTE – CIM” iz Mostara. Pod tim imenom Društvo je oblikovalo brojne sekcije i skupine djece, mladih i odraslih.

HKUD ”SV. ANTE – CIM” MOSTAR njeguje i čuva tradicionalno kulturno blago hrvatskog naroda Mostara i okolice, njegove običaje, pjesme i igre, nošnje i glazbala, kao i folklor susjednih nam država i naroda. Skoro na svim Smotrama folklora Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske, te diljem inozemnih prostora gdje smo sve nastupali, naše je Društvo bilo zamijećeno jer sobom donosi ljepotu, vedrinu i uzbudljivu raznolikost narodnog stvaralaštva.

Redovito nastupamo na smotrama folklora, proslavama, blagdanima i svetkovinama, te u posebnim prigodama. Imamo svoja dva prepoznatljiva koncerta. Prvi je 12. lipnja u povodu DANA PROSLAVE SV. ANTE U CIMU, a drugi je u prosincu pod nazivom ”GRADU S LJUBAVLJU” kojeg upriličujemo u Hrvatskome Domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru za cjelokupno pučanstvo grada Mostara.

U posebno lijepom sjećanju držimo svoje nastupe po Hrvatskoj, na Vinkovačkim jesenima, Zagrebačkoj dvorani Lisinski, potom na gostovanjima u drugim gradovima, te gostovanja u Italiji, Češkoj, Njemačkoj, Srbiji, Makedoniji i drugdje…

Naš rad obuhvaća sve uzraste, počevši od najmlađih školaraca i školarki, potom mladih srednjoškolskog uzrasta, studentskog uzrasta, kao i onih starijih koji vjerno čuvaju izvorni narodni folklor našeg kraja i naroda.

Koreograf našeg ansambla i umjetnički voditelj je gosp. Goran Juričić, koji se može podičiti sa svojih preko 40 godina amaterskog kulturno umjetničkog rada i iskustvom koje je stjecao u mnogim društvima i od svojih je ranih godina vezan uz folklor. Umjetnički je voditelj i koreograf našeg Društva, uz kraće razdoblje drugih koreografa, od njegova ustroja 1993. godine. Voditelj Društva je fra Luka Marić uz potporu povjerenika za pojedine grane i sekcije.